Goud versus goudmijnen: wat is een betere belegging?

Vorig jaar oktober schreven we een uitgebreid artikel over goud versus goudmijnen. Daarin concludeerden we dat beleggen in goud veel minder risicovol is dan beleggen in goudmijnen, omdat de volatiliteit van goudmijnaandelen veel groter is. Ook concludeerden we dat het edelmetaal de afgelopen tien jaar veel meer rendement opleverde dan aandelen van goudmijnen. Sindsdien is de goudprijs verder gestegen, wat in theorie zeer gunstig is voor goudmijnen. Hoe ziet de situatie er op dit moment uit? Tijd om opnieuw de balans op te maken.

Zoals we vorig jaar al schreven zit er een fundamenteel verschil tussen beleggen in fysiek goud en beleggen in de aandelen van goudmijnen. In tegenstelling tot goudmijnen kent fysiek goud geen tegenpartij risico. De waarde van een munten en baren wordt bepaald door de goudprijs, terwijl de waarde van een goudmijnaandeel afhankelijk is van verschillende interne en externe factoren. Naast de goudprijs kunnen ook natuurrampen, stakingen en politiek risico de winstgevendheid van een goudmijn beïnvloeden.

Goud versus goudmijnen

Kijken we naar de prijsontwikkeling vanaf begin 2010, dan zien we dat fysiek goud een beter rendement opleverde dan aandelen van goudmijnen. In het begin van deze periode stegen de koersen van goudmijnaandelen mee met de goudprijs, waarbij met name de kleine goudmijnen (GDXJ) flinke uitschieters naar boven maakten. Toen de goudprijs weer begon te dalen gingen de goudmijnaandelen echter veel harder onderuit. Zo verloor de index van grote goudmijnen (GDX) bijna 70%, terwijl kleine goudmijnen (GDXJ) bijna 80% van hun waarde verloren.

Door de stijging van de goudprijs van de laatste jaren zijn ook de koersen van goudmijnaandelen weer wat hersteld. Toch staan de goudmijnaandelen nog altijd lager dan het niveau van begin 2010, terwijl de waarde van het edelmetaal in dezelfde periode met ruim 50% is gestegen. De goudmijnen hebben een deel van het verlies ingehaald, maar leverden per saldo minder rendement dan het edelmetaal zelf.

Goud presteerde de afgelopen tien jaar beter dan goudmijnen

Hefboom op de goudprijs?

Goudmijnen worden vaak omschreven als een hefboom op de goudprijs. Een kleine verandering in de goudprijs heeft namelijk een grote impact op de winstmarge van goudmijnen. Daarom profiteren goudmijnen veel meer van een stijgende markt. Dit kunnen we illustreren aan de hand van onderstaande grafiek, die begint in januari 2016. De goudprijs bereikte toen een bodem en goudmijnaandelen stonden toen op een dieptepunt.

Nemen we dit moment als startpunt, dan zien we dat goudmijnen juist beter presteerden dan goud, weliswaar met een veel grotere volatiliteit. Zo gingen de goudmijnaandelen in maart dit jaar nog met tientallen procenten tegelijk onderuit, terwijl de goudprijs nauwelijks daalde.

De laatste jaren presteren goudmijnaandelen beter

Goud en goudmijnen verslaan aandelen

Tot slot laten we nog even een grafiek zien van de prijsontwikkeling sinds het begin van dit jaar. We zien dat zowel goudmijnaandelen als aandelen van reguliere Amerikaanse bedrijven (S&P 500) in maart hard onderuit gingen, maar dat de goudmijnen veel sneller herstelden. Deze aandelen profiteerden van de stijging van de goudprijs. Het edelmetaal is dit jaar al 18% in prijs gestegen en was daarmee de meest renderende belegging van de eerste helft van dit jaar.

Dit jaar presteerden zowel goud als goudmijnen beter dan de aandelenmarkt

Conclusie

Op basis van deze resultaten kunnen we concluderen dat er grote verschillen zijn tussen beleggen in goud en beleggen in goudmijnen. Over de lange termijn lijkt goud een betere belegging, gezien het betere rendement en de lagere volatiliteit. Ook is het neerwaarts risico van fysiek goud kleiner, wat tijdens de coronacrisis opnieuw werd bevestigd.

Goudmijnaandelen zijn veel risicovoller door de grote volatiliteit, maar leveren in een stijgende markt vaak meer rendement op. Deze aandelen zijn dus vooral interessant voor beleggers die bereid zijn wat meer risico te nemen, terwijl fysiek goud een betere keuze is voor de defensieve belegger.

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.