Goud versus zilver, wat is de beste veilige haven?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd als beleggingscategorie, omdat beide edelmetalen een rijke monetaire historie hebben. Wereldwijd gebruikte men deze edelmetalen als betaalmiddel, vanwege het duurzame karakter en relatief constante aanbod. Daardoor was de waarde van het geld relatief constant. De laatste decennia hebben munten met intrinsieke waarde plaats gemaakt voor ongedekt geld, dat men naar wens kan 'bijdrukken'. Goud en zilver spelen daardoor geen rol meer als betaalmiddel, maar eerder als alternatief spaarmiddel en als beleggingsobject.

Sinds de financiële crisis van 2008 is de populariteit van goud en zilver weer sterk toegenomen. Beleggers en spaarders die zich zorgen maken over het financiële systeem of geldontwaarding zoeken hun toevlucht in de tastbare waarde van edelmetalen. En daar is een goede reden voor, want door de geschiedenis heen zijn tal van geldsystemen uit elkaar gevallen. Goud en zilver daarentegen behouden hun waarde, zeker op de langere termijn. Toch zijn de nodige verschillen tussen beide edelmetalen...

Goud versus zilver

De zilverprijs is doorgaans meer volatiel dan de goudprijs. Dat komt niet alleen omdat de zilvermarkt veel kleiner is, maar ook omdat zilver veel industriële toepassingen kent. Meer dan de helft van de jaarlijkse vraag naar zilver komt voor rekening van de industrie. Daardoor beweegt de prijs van dit edelmetaal niet alleen mee met de investeringsvraag, maar ook met het economische klimaat. In tijden van crisis daalt de industriële vraag naar zilver en kan de prijs dus ook behoorlijk dalen.

Goud kent daarentegen weinig industriële toepassingen. Het dient vooral als alternatief spaarmiddel en als vorm van vermogen. Ongeveer tien procent wordt gebruikt voor industriële toepassingen, de rest wordt verwerkt tot sieraden en beleggingsgoud. Ook kopen centrale banken steeds meer goud om hun reserves uit te breiden. Daardoor is de goudprijs veel minder gevoelig voor een economische crisis dan zilver.

Dat zien we ook terug in de prijsontwikkeling van beide edelmetalen sinds begin dit jaar. Door de coronacrisis gingen de aandelenkoersen hard onderuit, omdat beleggers vreesden voor een nieuwe crisis. De zilverprijs ging mee onderuit en volgde daarna hetzelfde koersverloop als de aandelenmarkt. Goud daarentegen volgde haar eigen koers en kwam vrijwel ongeschonden door deze volatiele periode heen. Het neerwaartse risico van goud was aanzienlijk kleiner. Het gele edelmetaal bewees daarmee haar status als veilige haven, terwijl zilver sterk correleerde met het sentiment op de beurs.

Ontwikkeling goudprijs en zilverprijs

Goud of zilver kopen?

Zoals bovenstaande grafiek laat zien is goud vooral interessant voor beleggers en spaarders die op zoek zijn naar een veilige haven voor hun vermogen. Goud kent een kleiner neerwaarts prijsrisico dan zilver en blijkt bovendien een goede hedge tegen onrust op de financiële markten. Daarmee is het edelmetaal vooral interessant voor defensieve beleggers en spaarders, die bescherming van het vermogen belangrijker vinden dan het behalen van een hoog rendement.

Zilver is vooral interessant voor de meer speculatieve beleggers. Door de grotere volatiliteit komen er vaker aantrekkelijke instapmomenten voorbij, waardoor je in korte tijd veel rendement kunt behalen. Zo is de zilverprijs vanaf het dieptepunt in maart al met bijna 50% gestegen. Daarnaast blijft zilver een edelmetaal met tastbare waarde, dat ook na een valutacrisis koopkracht zal behouden.

Hoeveel goud of zilver u in de portefeuille wilt hebben is dus afhankelijk van uw persoonlijke doelstelling en het gewenste risicoprofiel. Door de verschillende eigenschappen van goud en zilver blijft het interessant om beide edelmetalen te bezitten.

Frank Knopers