Goud wint aan populariteit door vlucht uit aandelen


De daling van de aandelenkoersen wereldwijd heeft de afgelopen weken een stimulans gegeven aan de goudmarkt, zo schrijft Bloomberg. Sinds mei vorig jaar is er wereldwijd meer dan $15 biljoen uit de aandelenmarkt verdampt, omdat beleggers hun vermogen verplaatsten van richting veilige havens als obligaties en edelmetalen.

De afgelopen week hebben hedgefondsen hun long positie in goudcontracten op de termijnmarkt verdubbeld van 902 tot 1.934 contracten. Dat terwijl deze beleggingsfondsen eind vorig jaar nog met ruim 24.000 short contracten speculeerden op een daling van de goudprijs.

Goud ETF’s

Ook stapten beleggers weer in goudaandelen van ETF’s, want de voorraden van deze beleggingsproducten lieten de afgelopen week de grootste stijging in een jaar tijd zien. Sinds het begin dit jaar is de totale hoeveelheid goud onder beheer bij deze beleggingsproducten met $3 biljoen toegenomen.

Beleggers stopten in januari al $926 miljoen in goud-ETF’s, de grootste maandelijkse stijging in een jaar tijd. Wereldwijd beheren deze fondsen een goudvoorraad van bijna 1.500 ton, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Eind 2012 bereikte de hoeveelheid goud onder beheer een recordniveau van bijna 2.800 ton. Het zijn bijna uitsluitend Westerse beleggers die de aandelen van ETF’s kopen, zoals de volgende grafiek van de World Gold Council laat zien.

Ook in de goudhandel zien we de vraag naar fysieke edelmetalen toenemen. De lage rente, gecombineerd met nieuwe zorgen over de wereldeconomie, maakt goud kopen een stuk aantrekkelijker.Goud-ETF's trekken vooral Westerse beleggers aan (Bron: World Gold Council)

Herstel goudprijs

Vorig jaar daalde de goudprijs met tien procent als gevolg van een stijgende dollarkoers en de verwachting van een renteverhoging in de Verenigde Staten. Nu stijgt de goudprijs weer, omdat beleggers minder rekening houden met een renteverhoging door de Federal Reserve. Een zwakke economische groei, gecombineerd met een aanhoudend lage inflatie, maakt een stijging van de rente lastig te verdedigen.

De goudprijs in dollars bereikte in december vorig jaar zelfs het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd. Op het moment van schrijven staat de koers boven de $1.100 en €1.020 per troy ounce. Ook de zilverprijs trekt de laatste dagen weer wat aan en bereikte maandagmiddag een niveau van ruim €422 per kilogram.Grootste toename in voorraad goud-ETF's in een jaar tijd (Bron: Bloomberg)