Goudbeleggers leggen focus op schuldplafond VS


De discussie over het schuldplafond van de VS zal binnenkort weer oplaaien en volgens analisten zal dat ook effect hebben op de goudprijs. Halverwege oktober zal het schuldenplafond bereikt worden, waarna de Amerikaanse overheid niet meer kan lenen. De Republikeinen zullen van de gelegenheid gebruik maken om de regering Obama extra onder druk te zetten.

De vorige keer werd de verhoging van het schuldplafond vlak voor de deadline goedgekeurd. Zodra de Amerikaanse staatsschuld opnieuw in de media komt zal dat negatieve publiciteit geven omtrent de dollar. Volgens Phil Flynn, marktstrateeg van Price Futures Group, is dat een extra reden die mensen kan aansporen om goud te kopen. “Zodra er onzekerheid is over de schuld van een grote economie zoals die van de VS – dat ze hun verplichtingen niet na kunnen komen door een politieke impasse – is dat een reden om goud te kopen”, aldus Flynn.

Schuldplafond
In september 2011 zorgde discussie over het Amerikaanse schuldenplafond, gecombineerd met de Europese schuldencrisis, voor een gevaarlijke cocktail die de goudprijs opstuwde naar $1.920 per troy ounce. Een maand daarvoor verlaagde kredietbeoordelaar S&P de Amerikaanse staatsschuld van AAA naar AA+. Ook dat zorgde voor onrust op de financiële markten.

Volgens Howard Wen, edelmetaalanalist bij HSBC, is de geopolitieke situatie omtrent Syrië op de korte termijn veel belangrijker voor de goudprijs. “Dat is de korte termijn drijfveer voor goud”. Wen verwacht dat beleggers in goud zullen stappen als blijkt dat er geen vooruitgang geboekt wordt in de discussie over het schuldenplafond. Hoe moeizamer de discussie verloopt, hoe groter de behoefte onder beleggers zal zijn om een positie te nemen in goud.

Wen voegt eraan toe dat de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond qua timing samenvalt met een sterk goudseizoen in India. Bruiloften en festivals zorgen in het najaar traditioneel voor extra vraag naar goud.

Bron: Kitco