Goudexport van Zwitserland naar VS schiet omhoog

De goudexport van Zwitserland naar de Verenigde Staten is explosief gestegen. In maart exporteerde Zwitserland 43,2 ton goud naar de VS, het hoogste niveau in meer dan acht jaar. Daarmee nam de VS bijna de helft van de totale Zwitserse goudexport van afgelopen maand voor haar rekening. Deze cijfers bevestigen het beeld van krapte op de Amerikaanse goudmarkt, die de goudkoers de afgelopen weken heeft ontregeld. Normaal gesproken importeert de VS geen substantiële hoeveelheden goud uit Zwitserland.

Zwitserland is een belangrijk knooppunt voor de internationale goudmarkt. Centrale banken, goudbanken, beleggingsfondsen, handelaren en vermogende particulieren bewaren daar hun goudstaven. Ook heeft het land veel smelterijen, die edelmetaal vanuit de hele wereld kunnen omsmelten en uitleveren. De laatste jaren exporteerde Zwitserland voornamelijk goud naar India en China, de twee grootste afzetmarkten voor het edelmetaal. Door de stijging van de goudprijs is de vraag in deze landen echter gedaald, terwijl de vraag in Westerse landen juist is toegenomen. Daardoor stroomt er nu meer goud naar Westerse knooppunten als Londen en New York.

Zwitserland exporteerde in maart 43,2 ton goud naar de VS (Bron: Bloomberg)

Krapte in de goudmarkt

Door een run op goud en logistieke problemen ontstond er in maart krapte in de fysieke goudmarkt. Smelterijen waren gesloten en het vliegverkeer tussen Europa en de VS kwam bijna tot stilstand. Daardoor dreigde een tekort aan direct leverbaar goud op de beurs in New York, waar men goudcontracten verhandelt. Het verschil tussen de spotprijs en een future op goud liep op een gegeven moment op tot $70 per troy ounce, het grootste prijsverschil in decennia.

De afgelopen weken verdubbelde de beschikbare goudvoorraad van de COMEX, mede dankzij een administratieve wijziging om goudstaven van 400 troy ounce beschikbaar te stellen voor fysieke uitlevering. Normaal gesproken gebruiken handelaren goudbaren van 1 kilo en 100 troy ounce voor uitlevering, maar die voorraden waren niet toereikend om de markt gerust te stellen. Door deze maatregel is het verschil tussen de goudprijs in Londen en New York wat teruggelopen, maar nog altijd niet verdwenen.

Verschil tussen spotprijs en prijs van futures op goud nog niet weggewerkt (Via @JReade_WGC)

Het prijsverschil loopt zelfs weer wat op naar $25 per troy ounce (Via @JReade_WGC)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines