Goudprijs bereikt nieuw record van €45.000 per kilo

De goudprijs bereikte dinsdag een nieuw record van €45.000 per kilo, omgerekend bijna €1.400 per troy ounce. De prijsstijging is grotendeels het gevolg van een waardedaling van de euro, want de munt staat met een koers van $1,093 op het laagste niveau tegenover de dollar in zestien maanden. Beleggers maken zich zorgen over de zwakkere economische cijfers uit Duitsland, de grootste economie van de Eurozone. Ook brengt het chaotische verloop van de Brexit onzekerheid met zich mee.

De goudprijs zit al maanden in een sterke opwaartse trend vanwege het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast anticiperen beleggers op nieuwe monetaire stimulering door centrale banken. In de eurozone is de rente op veel staatsleningen al negatief geworden, waardoor het minder interessant is om euro's aan te houden. Beleggers wijken daarom uit naar de Verenigde Staten, waar de rente op obligaties hoger ligt.

Deze combinatie van factoren heeft de goudprijs in dollars dit jaar al met 18,8% laten stijgen, terwijl de prijs in andere valuta nog veel harder is opgelopen. In verschillende valuta staat de prijs van het gele metaal al op recordhoogte. In euro's staat de goudprijs op het moment van schrijven 25,5% hoger dan begin dit jaar. Daarmee behoort het tot een van de best presterende beleggingscategorieën van dit jaar.

Goudprijs voor het eerst boven de €45.000 per kilo

Meer monetaire verruiming

De financiële markten houden rekening met een nieuwe ronde van stimulering door de ECB. Er gaan geruchten dat de centrale bank weer voor enkele tientallen miljarden per maand gaat opkopen, waarschijnlijk opnieuw staatsobligaties. In de aanloop naar de eerstvolgende bijeenkomst op 12 september stappen speculanten in staatsobligaties, in de verwachting dat de centrale bank die gaat opkopen. Op de valutamarkt sorteren handelaren voor op een nieuw opkoopprogramma door euro's om te wisselen voor dollars.

Het vorige record voor de goudprijs in euro's werd in september 2012 bereikt, toen de Europese schuldencrisis de markt in haar greep hield. Toen maakten beleggers zich vooral zorgen over het mogelijk uiteenvallen van de muntunie. In dollars bereikte de goudprijs in september 2011 het recordniveau van $1.920 per troy ounce. Dat gebeurde na perikelen omtrent de verhoging van het schuldenplafond, wat voor kredietbeoordelaar S&P reden was om de kredietstatus van de VS te verlagen.

Ook zilver staat weer in de belangstelling bij beleggers. De zilverprijs steeg tot boven de €540 per kilo, het hoogste niveau sinds april 2017. De laatste twee maanden heeft zilver een inhaalslag gemaakt, want de prijs per kilo ging in deze periode met meer dan €100 omhoog.

Euro naar laagste niveau in zestien maanden (Bron: Tradingview)