Goudprijs daalt door uitblijven militair ingrijpen Syrië
De goudprijs is de laatste dagen weer wat gezakt, omdat zorgen over een militair optreden van Amerika naar de achtergrond verdwenen zijn. Syrië bereikte overeenstemming met Rusland om haar chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen, waardoor de rol van Amerika werd uitgespeeld. Een militair optreden is voorlopig niet meer aan de orde, waardoor de vraag naar goud als ‘veilige haven’ kleiner werd.

De goudprijs is sinds afgelopen maandag al met meer dan $40 per troy ounce gezakt en zakte donderdagochtend met 1,67% naar $1.341 per troy ounce. In euro’s zakte de goudprijs naar €1.008 per troy ounce, het laagste niveau in vier weken tijd. Op 3 september steeg de prijs van het gele edelmetaal nog naar €10.72, het hoogste niveau in drie maanden tijd. Toen zorgden oplopende spanningen in het Midden-Oosten voor een stijgende olieprijs en een toenemende vraag naar goud.

De daling van de goudprijs komt niet alleen door afnemende spanningen met betrekking tot het conflict in Syrië, maar ook door mogelijke afbouw van het stimuleringsprogramma door de Amerikaanse centrale bank. “Nu de spanningen op geopolitiek gebied afnemen komt de focus weer te liggen op QE en de Fed meeting van volgende week. We verwachten dat de markt tot die tijd volatiel zal blijven”, zo verklaarde beleggingsstrateeg Wang Xiaoli van CITICS Futures tegenover Bloomberg. Analisten houden rekening met een tapering van $10 miljard, wat inhoudt dat de Federal Reserve niet langer $85, maar $75 miljard per maand aan schuldpapier zal opkopen.

“Hoewel we geen directe aanval op Syrië meer hoeven te verwachten zal de markt blijven reageren op headlines over Syrië”, aldus Xiaoli. Traditioneel reageren de prijzen van olie en goud sterk op ontwikkelingen in het Midden-Oosten.