Goudprijs daalt, maar goud-ETF's verkopen nauwelijks

De goudprijs maakte deze week een duikeling van 5% en zakte daardoor onder de $2.000 per troy ounce. Daarmee was de koers terug op het niveau van twee weken geleden, een scherpe correctie na een periode van snel stijgende koersen. Het maakte opvallend genoeg weinig indruk op beleggers, want de goudvoorraden van ETF's daalden nauwelijks. Zo heeft het SPDR Gold Trust, het grootste goud-ETF ter wereld, sinds begin deze week slechts 10 ton goud verkocht. Dat is minder dan een procent op hun totale voorraad van 1.252 ton. Ook is het relatief weinig ten opzichte van de prijsdaling van het edelmetaal.

Ook andere goud-ETF's verkochten de afgelopen dagen weinig edelmetaal. Volgens cijfers van Bloomberg gaat het slechts om enkele tonnen aan gewicht, terwijl deze fondsen de afgelopen maanden nog honderden tonnen goud aan hun voorraden toevoegden. Goud-ETF's bouwen voorraden af zodra de koers van hun aandeel onder de goudprijs zakt. Grote spelers in de markt - de zogeheten 'Autorized Participants' - kopen dan aandelen op en wisselen deze bij het fonds in voor fysiek goud. Zo verdwijnen aandelen uit circulatie en gaat er goud uit de kluis.

Buy and hold

Het lijkt erop dat beleggers zich niet laten afschrikken door de daling van de goudprijs. Steeds meer mensen die goud kopen doen dat voor de langere termijn, omdat ze het edelmetaal beschouwen als een alternatieve vorm van spaargeld. In een wereld met negatieve rente op staatsleningen en nul rente op spaargeld is goud interessant als alternatief spaarmiddel. Daarom zijn er meer mensen die goud kopen om het voor langere tijd vast te houden, in plaats van op de koers te speculeren.

Onderstaande grafiek laat zien dat er nog altijd een sterke correlatie bestaat tussen de goudprijs en de voorraad van het grootste goud-ETF ter wereld. Kijken we echter naar de twee grootste koersdalingen van dit jaar (eerder deze week en in maart), dan zien we dat de goudvoorraden veel minder sterk reageerden op de daling. Nu de goudprijs weer wat stabiliseert zien we ook de vraag naar goud-ETF's weer aantrekken. Dit suggereert dat het sentiment in de goudmarkt nog steeds positief is en dat veel beleggers een buy and hold strategie volgen. Niet alleen in de markt van munten en baren, maar ook in de markt voor ETF's.

Goudprijs daalt, maar beleggers verkopen weinig goud-ETF's

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines