Goudprijs herstelt snel na koersdaling

Na de grootste daling van de goudprijs in dertig jaar tijd was het afwachten hoe de markt zou reageren. Beleggers deden papieren posities in goud van de hand, maar vanuit de fysieke markt was de vraag naar goud extreem groot. De World Gold Council bevestigde deze trend. Ook op de termijnmarkt waren weer meer kopers actief, want de prijs van goud is na de scherpe koersdaling bijna alleen maar omhoog gegaan.

Op het moment van schrijven staat de goudprijs per troy ounce al €100 hoger dan de bodem van €1.018 van vorige week, een prijsstijging van bijna 10%. Als we de grafiek van de afgelopen veertien dagen erbij pakken zien we dat de goudprijs al meer dan de helft (ruim 55%) van het verlies heeft weggewerkt.

De stijging van de goudprijs laat zien dat de markt nog steeds sterk is. De fundamentals om fysiek goud aan te schaffen zijn nog steeds aanwezig. Centrale banken passen monetaire verruiming toe om de schulden van overheden te financieren, terwijl de extreem lage rente de alternatieven minder interessant maakt. De wereldwijde valutaoorlog lijkt ook nog niet afgelopen te zijn, nu Japan een nieuw stimuleringsprogramma opgestart heeft om de waarde van de yen te ondermijnen.