Goudprijs hoger door slechte winkelverkopen VS

De goudprijs is vandaag opnieuw gestegen door slechte economische cijfers uit de Verenigde Staten. De detailhandelsverkopen daalden in april met 16,4% ten opzichte van een maand eerder, de grootste daling ooit gemeten. Ook was het cijfer veel slechter dan verwacht, want economen en analisten rekenden op een daling van 12,3% op maandbasis. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de winkelverkopen in de VS met 21,6% gedaald, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau.

Door het slechte economische nieuws steeg de goudprijs naar $1.748 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2012. In euro's steeg de koers naar €1.616 per troy ounce en bijna €52.000 per kilo. Daarmee staat de prijs in euro's hoger dan het oude record van een paar weken geleden. Ook zilver lijkt de laatste dagen een inhaalslag te maken. De zilverprijs steeg vrijdagmiddag naar €490 per kilo, terwijl de koers begin deze week nog rond de €460 per kilo schommelde. De prijs per troy ounce zilver steeg van €14,33 naar €15,35.

Slechte economische cijfers

Door de coronacrisis worden we de laatste tijd overspoeld met slechte economische cijfers. Door lockdowns zijn veel winkels en bedrijven gesloten, met als gevolg een scherpe daling van onder andere winkelverkopen, consumentenvertrouwen en producentenvertrouwen. Beleggers hopen op een spoedig herstel van de economie, maar dat blijkt nog niet uit de economische cijfers. Ook wijst de obligatiemarkt nog steeds op een crisis, aangezien de rente op staatsleningen nog steeds uitzonderlijk laag is. Een historisch lage rente, meer economische onzekerheid en monetaire verruiming door centrale banken geeft een stimulans aan de edelmetalen.

Goudprijs in euro's weer op recordhoogte

Zilverprijs herstelt weer

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines