Goudprijs hoger na Amerikaanse raketaanval

De goudprijs steeg vandaag met 1,5% en bereikte daarmee het hoogste niveau in drie maanden. De prijs van het edelmetaal zat de laatste weken al in een opwaartse trend, maar kreeg vandaag een extra impuls na een Amerikaanse raketaanval in Irak. Bij deze aanval kwam de Iraanse generaal Soleimani om het leven, evenals vijf militairen van het Iraanse leger. Door deze aanslag dreigt een nieuwe escalatie in het Midden-Oosten, waar de situatie al enige tijd onrustig is. De olieprijs reageerde ook op het nieuws en schoot 3,7% omhoog.

De goudprijs steeg de afgelopen weken al door het verzwakken van de Amerikaanse dollar, maar daar komt nu een verhoogde oorlogsdreiging bij. Het is de vraag hoe Iran en bondgenoten als China en Rusland zullen reageren op dit nieuws. Een week geleden hielden deze drie landen nog een gezamenlijke militaire oefening in de Golf van Oman. Ook is onduidelijk of de VS extra acties zullen ondernemen. De laatste weken stuurde het Amerikaanse leger al meer troepen naar de regio.

Goudprijs stijgt weer door zwakkere dollar en geopolitieke onrust

Goudprijs naar hoogste niveau in drie maanden

De goudprijs staat op het moment van schrijven op €44.650 per kilo en $1.550 per troy ounce. In euro's is dat het hoogste niveau in drie maanden, in dollars zelfs het hoogste in vier maanden. Ook nadert de goudprijs in euro's haar all-time high van begin september, toen er een koers van ongeveer €45.500 op de borden stond. In dollars komt de prijs nog niet in de buurt bij het record van 2011, omdat de dollarkoers toen veel lager stond dan op dit moment.

In tijden van onzekerheid zoeken beleggers meestal hun toevlucht in edelmetalen. Denk bijvoorbeeld aan momenten van stress in het financiële systeem, oplopende inflatie of geopolitieke spanningen. Daarnaast reageert goud op de waardeontwikkeling van de dollar. De laatste jaren hebben niet alleen beleggers, maar ook centrale banken om één of meerdere van deze redenen goud gekocht.