Goudprijs in China stijgt door importbeperking


In China is de premie op goud vorige week gestegen tot $30 per troy ounce, het hoogste niveau sinds januari 2014. De lokale goudprijs stijgt als gevolg van een importquotum, waardoor banken minder edelmetaal kunnen importeren dan ze eigenlijk zouden willen. Omdat het aanbod van goud krap is zal de premie voorlopig nog hoog blijven, zo concludeert analist Cameron Alexander van Thomson Reuters GFMS.

Met een importbeperking op goud probeert China de kapitaalvlucht af te remmen, zo schrijft de Financial Times. De import van het edelmetaal zet de yuan onder druk, juist nu de munt al behoorlijk verzwakt is ten opzichte van de dollar. De renminbi heeft dit jaar al 5,8% aan waarde verloren ten opzichte van de dollar, de grootste daling in jaren.

Importbeperking op goud

Banken werden verrast door plotselinge restricties op de import van goud. Ze moeten veel meer moeite doen om het edelmetaal uit het buitenland te halen. China is de grootste importeur van goud ter wereld, maar hoeveel edelmetaal het land precies importeert is lastig te zeggen. Omdat de import grotendeels via de Shanghai Gold Exchange (SGE) loopt en alle banken een importlicentie nodig hebben is het voor de regering makkelijk de stroom van goud te reguleren.

De importbeperking op goud kwam voor veel handelaren als een verrassing, omdat China de afgelopen jaren juist geprobeerd heeft haar goudmarkt verder open te stellen. Zo heeft het land de afgelopen jaren drie buitenlandse banken toegelaten op de Shanghai Gold Exchange. Ook zijn er verschillende stappen gezet richting het internationaliseren van de Chinese goudmarkt. Denk aan de promotie van yuan gebaseerde goudcontracten en de introductie van een goudprijs fixing in de Chinese valuta.


Premie op goud in China (Grafiek van Sharelynx, h/t @KoosJansen)

Chinese goudmarkt

Door de importbeperking komt er minder goud op de markt, terwijl de vraag als gevolg van de prijsdaling juist toeneemt. China heeft in de eerste negen maanden van dit jaar in totaal al 905 ton goud geïmporteerd uit Hong Kong, Zwitserland, Australië en het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste leveranciers van het edelmetaal.

China importeert jaarlijks ongeveer 1.000 ton goud, bovenop de productie van ruim 400 ton goud door de binnenlandse goudmijnsector. Daarmee is China niet alleen de grootste importeur, maar ook de grootste producent van goud. Het edelmetaal wordt slechts mondjesmaat geëxporteerd, waardoor we mogen concluderen dat het land met haar 1,1 miljard inwoners ook de grootste afzetmarkt is voor het gele metaal.


Premie op goud in China stijgt door importbeperking