Goudprijs in India schiet naar $2.200 per ounce

De goudprijs in India is de afgelopen dagen gestegen naar meer dan $2.200 per troy ounce. Door het ongeldig verklaren van alle 500 en 1.000 roepie biljetten is een grote hoeveelheid contant geld niet meer te gebruiken, waardoor men alle mogelijkheden aangrijpt om van de biljetten af te komen. Een deel van dat geld vlucht in goud, met als gevolg dat het edelmetaal amper te verkrijgen is.

De wet van vraag en aanbod stuwde de lokale goudprijs op tot bijna 50.000 roepie per 10 gram, omgerekend $2.274 per troy ounce. Ter vergelijking, op de wereldwijde goudmarkt zakte de prijs afgelopen vrijdag met 2,8% naar $1.227 per troy ounce. In India betaalde men het afgelopen weekend dus een premie van bijna $1.000 per troy ounce om fysiek goud te kunnen bemachtigen.

Goudprijs in India schoot omhoog tot omgerekend ruim $2.200 per troy ounce

Schaarste aan goud?

Het voorbeeld van India laat zien dat het aanbod van fysiek goud tegen de huidige goudprijs zeer beperkt is. Zelfs in een land als India, waar alle huishoudens samen naar schatting ruim 20.000 ton goud bezitten en waar jaarlijks vele honderden tonnen goud uit het buitenland geimporteerd en gesmokkeld wordt. Onder 'rustige' marktomstandigheden blijkt er meer dan genoeg goud beschikbaar te zijn tegen de wereldwijde goudkoers, maar bij een plotselinge run op goud blijkt de liquiditeit heel snel op te drogen.

De vraag is nu hoe Indiërs zullen reageren op deze plotselinge prijsstijging. Speculanten zullen van de gelegenheid gebruikmaken om het goud met winst te verkopen, maar dat is maar een fractie van de Indiase goudmarkt. De meeste Indiërs zien goud als een vorm van spaargeld en verkopen het alleen als ze geld nodig hebben.

Door de prijsstijging zal ook de import en de smokkel van goud toenemen. Het is de vraag hoe snel dit nieuwe aanbod van goud op de markt komt en of dat genoeg is om de goudprijs weer terug te brengen naar de wereldwijde spotprijs van goud.


Politiek risico

Goud is bij uitstek een bescherming tegen politiek risico, omdat het edelmetaal haar waarde weet te behouden bij devaluaties, hyperinflaties en verschillende vormen van financiële repressie. Juist op dat soort momenten kan het bezit van fysiek goud het verschil maken. Het ongeldig verklaren van alle 500 en 1.000 roepie biljetten was een politiek besluit, net als de plotselinge devaluatie van het Egyptische pond begin deze maand een politiek besluit was. Het Egyptische pond was toen van de ene op de andere dag opeens 50% minder waard geworden.

Het zijn dit soort momenten waarop je goud wilt hebben. Tegelijkertijd zijn het ook momenten die met geen enkele technische of fundamentele analyse te voorspellen zijn. Wil je voorbereid zijn op dit soort politieke risico's, zorg dan dat je op tijd wat fysiek goud weet te bemachtigen. Wat er nu in India gebeurt is nog maar een voorproefje van wat ons allemaal te wachten staat.