Goudprijs in verschillende valuta op recordhoogte


De goudprijs is de afgelopen weken flink gestegen en staat in verschillende valuta al op recordhoogte. Gemeten in Britse ponden, Canadese dollars, Australische dollars, Indiase roepie en in een aantal andere valuta stond de prijs van het edelmetaal nog nooit eerder zo hoog als nu. Zowel valuta van opkomende als van verschillende ontwikkelde economieën staat onder druk, omdat beleggers hun toevlucht zoeken in grote valuta als de euro en de dollar.

Door de onrust op de valutamarkt in de afgelopen weken zoeken beleggers en valutahandelaren hun toevlucht in valuta die bekend staan als een veilige haven. De euro en de dollar zijn de grootste en meest verhandelde valuta ter wereld en profiteren daarom van een vlucht naar veiligheid. Andere valuta die deze status niet hebben komen onder druk te staan. Ook verwachten beleggers dan opkomende markten in een nieuwe economische crisis harder getroffen zullen worden.

De oplopende spanningen van het handelsconflict zullen de komende maanden effect hebben op de goudmarkt. Volgens Nicky Shiels, grondstoffenanalist van Scotiabank, zullen beleggers die zich zorgen maken over de waarde van hun geld vaker overwegen om goud te kopen. Hij verwacht dat de positieve trend nog wel even zal aanhouden.

"De goudprijs lijkt in iedere grote valuta op recordhoogte te staan. Dat is een sterke indicator dat we midden in een soort valutaoorlog zitten. Er zal absoluut veel politieke weerstand komen in de Verenigde Staten rondom de waarde van fiatgeld. Het feit dat goud stijgt tegen de meeste G10 valuta en tegen de dollar is indicatief voor de nieuwe omstandigheden waarin we leven."

Goudprijs breekt records in verschillende valuta

De stijging van de goudprijs in combinatie met de waardedaling van verschillende valuta zorgt over de hele linie voor nieuwe records. In Britse ponden kost het edelmetaal op het moment van schrijven £1.200 per troy ounce. Dat is meer dan de vorige top van de Brexit in 2016 en van de algehele bull market in goud in 2011. De afgelopen tien jaar is de goudprijs in deze valuta zelfs verdubbeld, want in 2009 kostte een troy ounce goud minder dan £600.

Goudprijs in Britse ponden (Bron: Goldprice.org)

Ook in Australische en in Canadese dollars bereikte de goudprijs een nieuwe all-time high. Deze economieën leunen sterk op de export van grondstoffen, wat betekent dat de waarde van deze valuta meebewegen met de grondstofprijzen. In deze valuta is de goudprijs de afgelopen tien jaar ook al bijna verdubbeld. In Zuid-Afrikaanse rand, ook een valuta die met de grondstoffenmarkt mee beweegt, is de goudprijs de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd.

Goudprijs in Australische dollars (Bron: Goldprice.org)

Goudprijs in Canadese dollars (Bron: Goldprice.org)

Ook in Noorse en Zweedse kronen staat de prijs van het edelmetaal op recordhoogte. In deze landen is de prijs van het edelmetaal in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Verder zien we ook nieuwe records in Braziliaanse real en in Argentijnse peso. Vooral die laatste valuta deed het de afgelopen jaren slecht. In tien jaar tijd steeg de prijs van een troy ounce goud van iets meer dan 3.000 naar ruim 66.000 peso.

Goudprijs in Noorse kronen (Bron: Goldprice.org)

Goudprijs in Zweedse kronen (Bron: Goldprice.org)

Prijs van goud in Zuid-Afrikaanse rand (Bron: Goldprice.org)

Goudprijs in Argentijnse peso (Bron: Goldprice.org)