"Goudprijs kan binnen vijf jaar naar $5.000 per troy ounce"
De goudprijs kan binnen vijf jaar stijgen tot meer dan $5.000 per troy ounce, omdat beleggers het edelmetaal na een lange periode van goedkoop geld weer zullen gebruiken als veilige haven tegen geopolitiek en financieel risico. Dat zei Rob McEwen, topman van mijnbouwbedrijf McEwen Mining, in een interview tijdens de Gold & Silver Summit in San Francisco.

Als beleggers goud weer gaan zien als veilige haven tegen geopolitiek en financieel risico, dan zal er volgens de topman van het mijnbouwbedrijf een tsunami van geld op gang komen. Het edelmetaal wordt momenteel ook gezien als veilige haven, maar ondanks dat geven de meeste beleggers nog steeds de voorkeur aan staatsobligaties. Als een gedeelte van het vermogen van obligaties richting edelmetalen stroomt, dan kan dat inderdaad een explosieve prijsstijging teweeg brengen.

Goud als veilige haven

De langdurig lage rente heeft volgens de Canadese miljonair McEwen bubbels veroorzaakt in aandelen, vastgoed en zelfs in kunst. De goudprijs is door het ruime monetaire beleid van centrale banken ook gestegen, maar heeft de hoge verwachtingen van sommige goudbeleggers nog niet waar kunnen maken. Toch is McEwen optimistisch dat daar de komende jaren verandering in gaat komen, want hij voorziet dat het edelmetaal de komende jaren juist aantrekkelijker zal worden.

Historisch gezien is er een negatieve correlatie tussen de rente en goud, omdat het edelmetaal geen stroom van inkomsten oplevert. Maar in een tijd waarin centrale banken op grote schaal staatsobligaties opkopen en de onzekerheden over het huidige financiële systeem toenemen kan goud opnieuw ontdekt worden als veilige haven. "Zodra de financiële markten zich opnieuw kalibreren kan goud veel aantrekkelijker worden", zo redeneert McEwen.

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.