Goudprijs naar hoogste niveau in anderhalf jaar

De goudprijs steeg woensdag voor de vijfde dag op rij en bereikte daarmee het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Op donderdagochtend steeg de prijs naar €36.373 per kilo en €1.131 per troy ounce, waarmee het edelmetaal de rally van eind vorig jaar voortzet.

De stijging van de goudprijs is het gevolg van een vlucht naar veilige havens. Beleggers maken zich zorgen over een zwakkere groei van de wereldeconomie en een verdere stijging van de rente. De volatiliteit op de aandelenmarkt houdt aan door tegenvallende cijfers over de economie. Zo kwamen er deze week slechte cijfers over de Chinese industrie en kwam Apple voor het eerst sinds de lancering van de iPhone in 2007 met een omzetwaarschuwing.

Goudprijs in de lift

De goudprijs duikelde afgelopen zomer nog naar het laagste niveau in 2016. Eind september schreven we nog dat het edelmetaal erg goedkoop was geworden als veilige haven. Rond die tijd bereikte de prijs een bodem van minder dan €33.000 per kilo. Vanaf dat moment is de prijs van het gele metaal met meer dan 10% gestegen.

"Door de daling van de goudprijs is het momenteel relatief goedkoop om je te verzekeren tegen onheil op de financiële markten of een escalatie van de geopolitieke spanningen in de wereld. Een positief sentiment over de wereldeconomie overheerst op dit moment, waardoor beleggers minder goud kopen. Met een groeiende wereldeconomie lijken alternatieven als aandelen en vastgoed op dit moment interessanter, maar de ervaring leert dat een crisis vaak op een onverwachts moment uitbreekt. (27 september 2018)"

In dollars is de goudprijs de afgelopen maanden ook gestegen. Deze staat nu op het hoogste niveau in zes maanden. Op het moment van schrijven betaal je $1.288 voor een troy ounce en $41.418 voor een kilo van het edelmetaal. Dat de prijs in deze valuta minder hard stijgt komt doordat de dollar in waarde is gestegen ten opzichte van de euro.

Goudprijs naar hoogste niveau in anderhalf jaar

Zilverprijs sterk uit de startblokken

De laatste jaren zagen we zilver vaak minder sterk reageren op slecht economisch nieuws. De zilverprijs ging meestal even hard omlaag als de goudprijs, maar in een opwaartse beweging bleef het edelmetaal steeds achter. Daardoor liep de goud/zilver ratio vorig jaar op tot een relatief hoog niveau van 88:1.

Toen de beurzen in oktober en november onrustig werden bleef de zilverprijs liggen, maar sinds de kerstdagen heeft het edelmetaal een heuse inhaalslag gemaakt. De prijs steeg in korte tijd naar €440 per kilo, het hoogste niveau in bijna zes maanden. Door deze stijging kwam de goud/zilver ratio onder de 83:1, wat in historisch perspectief overigens nog steeds relatief hoog is.

Zilver maakt inhaalslag en bereikt hoogste niveau in zes maanden