Goudprijs naar hoogste niveau in drie weken

De goudprijs steeg begin deze week tot boven de €46.200 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau in drie weken, toen spanningen rondom Iran een vlucht naar goud teweeg brachten. Nu wordt de prijsstijging toegeschreven aan het coronavirus, een besmettelijke ziekte die in China al meer dan honderd levens heeft geëist. De prijzen van edelmetalen met voornamelijk industriële toepassingen lieten een daling zien. Ook daalde de olieprijs uit vrees voor de economische gevolgen van het virus.

Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken heeft China de vakantieperiode rond het Chinese Nieuwjaar verlengd tot 2 februari. Het is de vraag of het daarbij blijft, want het virus is inmiddels ook opgedoken in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Ook in China kan het virus zich verder verspreiden, mogelijk met economische gevolgen. Als het virus de industriële productie stillegt kan dat problemen opleveren voor Chinese bedrijven. De Nikkei Asian Review schrijft dat de productiefaciliteiten van Apple mogelijk stilgelegd kunnen worden.

Coronavirus zet beurzen lager en goudprijs hoger

De virusuitbraak zorgt ook voor onrust op de aandelenmarkt. De Japanse Nikkei index zakte naar het laagste niveau in drie weken, terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi dinsdag 3% lager opende. In de Verenigde Staten sloten de belangrijkste indices maandag met een verlies van 1,5%. In Europa sloten de beurzen ongeveer 2,5% lager, waarbij de AEX index onder de 600 puntengrens dook. Vooral bedrijven in de luchtvaartsector en bedrijven met blootstelling aan China gingen onderuit, maar ook oliebedrijven hadden het moeilijk. De olieprijs zakte maandag met 2,2% tot onder de $60 voor een vat Brent.

De reactie op de financiële markten laat zien dat beleggers een duidelijk onderscheid maken tussen goud en andere edelmetalen. Goud bevestigde haar rol als veilige haven in tijden van onzekerheid, terwijl zilver, platina en palladium als industriële metalen juist inleveren. De palladiumprijs staat op het moment van schrijven ongeveer 5% lager dan de slotkoers van vorige week, de platinaprijs noteert een verlies van 2%. De zilverprijs bleef per saldo vrijwel onveranderd, maar staat nog wel 4% lager dan de piek van begin januari.

Goudprijs naar hoogste niveau in drie weken

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines