Goudprijs naar laagste niveau in drie maanden
De goudprijs in dollars bereikte dinsdagochtend het laagste niveau in meer dan zes maanden, terwijl de koers in euro's het laagste niveau in ruim drie maanden noteerde. De zilverprijs zakte tot het laagste niveau van dit jaar, terwijl platina in dollars zelfs de laagste koers in bijna 2,5 jaar tijd noteerde. De edelmetalen staan onder druk door de afbouw van monetaire stimulering door verschillende centrale banken en door het aansterken van de dollar.

De goudprijs zakte dinsdag naar $1.240 per troy ounce en €34.300 per kilo, terwijl de zilverprijs een bodem van ongeveer $15,80 per troy ounce en €440 per kilo bereikte. In dollars gemeten waren dat de laagste koersen van dit jaar.

De prijs van platina staat al langer onder druk en ontkwam ook de laatste dagen niet aan de neerwaartse trend in edelmetalen, want met $800 per troy ounce staat dit metaal op de laagste koers sinds eind 2015. In euro zakte platina tot €719 per troy ounce, dat is zelfs het laagste niveau sinds begin 2009.


Goudprijs in euro naar laagste niveau in drie maanden (Bron: Goudstandaard)

Sterke dollar zet edelmetalen onder druk

Beleggers maken zich zorgen over een mogelijk handelsconflict en geven vooralsnog de voorkeur aan de dollar als veilige haven. Zo bereikte de dollarindex met 95,05 het hoogste niveau in een jaar tijd. Volgens analisten van Morgan Stanley is de sterke dollar niet de enige reden waarom de edelmetalen onder druk staan, want in hun laatste kwartaalrapport over de grondstoffenmarkt wordt ook een mogelijke groeivertraging in China als een negatieve factor genoemd voor de prijzen van grondstoffen en edelmetalen.

Toch zijn analisten niet eenduidig in hun beoordeling van de goudprijs. Morgan Stanley en het Canadese TD Securities verwachten dat de prijzen van zowel grondstoffen als edelmetalen door de dreiging van een handelsconflict verder zullen dalen, terwijl Bank of America Merrill Lynch deze week in een nieuw rapport haar koersdoelen voor het vierde kwartaal van het jaar onveranderd liet op $1.400 per troy ounce goud en $17,50 per troy ounce zilver. In de toelichting noemen ze de oplopende geopolitieke spanningen in de wereld en een oplopende inflatie als factoren die positief zullen uitpakken voor de goudprijs.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines