Goudprijs naar laagste niveau sinds begin 2016


De goudprijs zakte deze week onder de €33.000 per kilo en bereikt daarmee het laagste niveau sinds begin 2016. De prijs van het edelmetaal stond deze week onder druk door een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Beleggers anticipeerden al op een renteverhoging, die woensdagavond officieel bekend werd gemaakt. Door de hogere beleidsrente worden Amerikaanse staatsleningen aantrekkelijker en stijgt de vraag naar dollars, waar het edelmetaal als tegenhanger van de wereldreservemunt onder te lijden heeft.

Door de daling van de goudprijs is het momenteel relatief goedkoop om je te verzekeren tegen onheil op de financiële markten of een escalatie van de geopolitieke spanningen in de wereld. Een positief sentiment over de wereldeconomie overheerst op dit moment, waardoor beleggers minder goud kopen. Met een groeiende wereldeconomie lijken alternatieven als aandelen en vastgoed op dit moment interessanter, maar de ervaring leert dat een crisis vaak op een onverwachts moment uitbreekt. Zo beweerde Ben Bernanke in 2006 als toenmalig voorzitter van de Federal Reserve dat er geen sprake was van een grootschalige bubbel in vastgoed, terwijl de eerste tekenen van de subprime crisis toen al zichtbaar werden.


Goudprijs bereikt laagste niveau sinds begin 2016

Goud als verzekering

De laatste twee jaar heeft het bezit van edelmetaal financieel gezien weinig opgeleverd, maar als je het ziet als een verzekering van je vermogen is er weinig reden om zorgen te maken. Kijken we naar de langere termijn, dan zien we dat goud haar koopkracht steeds heeft weten te behouden. Sinds 1971 is de prijs van een troy ounce goud gestegen van $35 naar ongeveer $1.200, dat is een rendement van gemiddeld 7,8% op jaarbasis.

Dat goud een manier is om je vermogen te verzekeren tegen de crisis werd ook zichtbaar tijdens de crisis van 2008-2009. In de periode tussen het omvallen van Lehman Brothers op 15 september 2008 en het dieptepunt van de aandelenmarkt op 9 maart 2009 verloor de S&P 500 index meer dan 40% van haar waarde, terwijl de goudprijs in dezelfde periode met 17% steeg. Het edelmetaal bleek toen een goede bescherming tegen een dalende aandelenmarkt.

Goud versus aandelen

Zetten we de goudprijs af tegen de Dow Jones index, dan zien we dat er door de jaren heen grote verschillen zijn geweest in de waardering van aandelen en edelmetalen. Het hoogtepunt voor aandelen was de internetbubbel in 1999, terwijl goud in 1979 relatief duur was geworden ten opzichte van aandelen. Zetten we de huidige waardering af tegen de afgelopen honderd jaar, dan zouden we kunnen concluderen dat het edelmetaal inmiddels weer relatief goedkoop is geworden.

Goud is relatief goedkoop tegenover aandelen (Grafiek via MacroTrends)