Goudprijs naar recordhoogte: €51.000 per kilo

De goudprijs bereikte dinsdag een nieuw record van meer dan €51.000 per kilo, terwijl de prijs in dollars het hoogste niveau sinds 2012 aantikte. Beleggers zoeken hun toevlucht in edelmetaal nu de economische vooruitzichten verslechteren en centrale banken de geldkraan opendraaien. In maart ging de goudprijs nog mee naar beneden met aandelen, maar sinds de aankondiging van extra monetaire stimulering schiet de prijs van het edelmetaal weer omhoog. Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs in euro's al met 18% gestegen.

Goudprijs naar recordhoogte

In euro's steeg de prijs van goud naar recordhoogte, maar in dollars ligt de koers nog steeds onder het record van $1.920 per troy ounce. Wel is de goudprijs hard op weg om dat oude record te evenaren. Door de ongekende stimuleringsmaatregelen zullen de balansen van centrale banken verder aanzwellen, wat de vrees voor geldontwaarding aanjaagt. Beleggers kopen daarom goud, dat zich door de geschiedenis heen heeft bewezen als veilige haven in onzekere tijden.

De vraag naar fysiek goud is door onrust op de financiële markten en verslechterde economische vooruitzichten sterk gestegen. De vraag naar beleggingsgoud was zo zelfs groot dat de levertijden en de premies zijn toegenomen. Daardoor moeten beleggers in veel gevallen weken wachten op de levering van munten en baren. Munthuizen en smelterijen proberen hun productie op te schalen, maar worden beperkt door maatregelen tegen het coronavirus. Daardoor zal het enige tijd duren voordat de levertijden weer normaliseren.

Goudprijs naar recordhoogte

Zilverprijs herstelt na eerdere koersdaling

Krapte in de goudmarkt

In dollars steeg de spotprijs voor goud dinsdag naar $1.744 per troy ounce, terwijl de prijs voor futures op goud in New York met $1.785 per troy ounce een paar tientjes hoger lag. De laatste weken lopen deze koersen steeds verder uit elkaar als gevolg van logistieke problemen in de goudmarkt. Het prijsverschil lijkt de laatste dagen zelfs verder toe te nemen. Normaal gesproken stappen handelaren in de markt om dit verschil wegwerken, maar dat gebeurt nu niet. Zelfs de lancering van nieuwe goudcontracten op de COMEX stelde de markt niet gerust. Hieruit kunnen we concluderen dat er nog steeds sprake is van krapte in de fysieke goudmarkt.

Beleggers stappen in goud

Beleggers kopen niet alleen edelmetalen in de vorm van fysieke munten en baren, ook kopen ze aandelen van zogeheten goud-ETF's. Dat zijn beleggingen die gedekt worden door fysiek goud, maar die meestal geen mogelijkheid bieden om dat fysiek uit te leveren. In het eerste kwartaal van dit jaar voegden deze ETF's gezamenlijk 298 ton goud aan hun voorraden toe. Dat was in gewicht de grootste stijging sinds 2016. In dollars gemeten was het zelfs de grootste toename ooit. Deze beleggingsproducten zijn vooral populair bij beleggingsfondsen en vermogensbeheerders, die blootstelling aan de goudprijs belangrijker vinden dan het fysieke bezit van edelmetaal.

Goud-ETF's voegde de afgelopen maanden veel goud aan voorraden toe (Bron: World Gold Council)