Goudprijs stijgt door onrust Syrië?
De goudprijs is dinsdag met bijna 2% gestegen tot $1.423 per troy ounce. De stijging van goud wordt vermoedelijk gedreven door angst over een mogelijke escalatie van de situatie in Syrië. Financiële markten zoeken veiligheid in fysiek goud en zetten de prijs van het gele metaal dinsdag ruim $25 hoger.

Door de stijging van de goudprijs is het metaal officieel in een bull market terechtgekomen. Daarvan is sprake als de koers vanaf de bodem met meer dan 20% stijgt. In euro’s noteert goud op dinsdagmiddag €1.060 per troy ounce. Eind juni bereikte goud nog een dieptepunt van $1.180 per troy ounce en minder dan €30.000 per kilogram.

Syrië
De goudprijs begon gisteren al te stijgen, toen de eerste geluiden naar buiten kwamen dat de VS mogelijk gaat ingrijpen in Syrië. De Verenigde Staten vinden het gebruik van chemische wapens ontoelaatbaar en vermoeden dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor het gebruik van deze wapens. Assad ontkent het gebruik van chemische wapens door zijn leger en zei dat Amerika geen succes zal behalen door militaire actie te ondernemen in Syrië.

Financiële markten vrezen voor een toenemende onzekerheid in de regio, indien andere landen zich ermee gaan bemoeien. Vaak zorgen spanningen in het Midden-Oosten voor een stijging van de goudprijs en olieprijs, maar de olieprijs blijft vandaag stabiel op bijna $106 voor een vat WTI en meer dan $110 voor een vat Brent olie. In historisch perspectief zijn dat nog steeds relatief hoge prijzen.

Emerging markets
Toenemende onzekerheid over de economische groei in opkomende markten geeft ook een impuls aan goud. De Indiase roepie, de Turkse lira en de Braziliaanse real, al deze valuta zijn de afgelopen maanden substantieel in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. De zwakkere wisselkoers duidt niet op sterkte in de dollar, want de wisselkoers met de euro blijft vrij stabiel op 1,3375.

De toenemende belangstelling voor goud is ook zichtbaar aan de stijgende goudvoorraad in ETF’s. Beleggers bieden meer voor deze aandelen, waardoor het voor banken interessanter wordt om goud naar een ETF te brengen.

Zilverprijs
Ook de zilverprijs staat behoorlijk in de plus. Een troy ounce kost ruim een halve dollar meer dan gisteren en wisselt op dinsdagmiddag voor $24,54 per troy ounce van eigenaar op de spotmarkt.