Goudprijs stijgt door uitblijven tapering
De goudprijs is vandaag met 3% gestegen, nadat bekend werd dat Bernanke het stimuleringsprogramma van $85 miljard per maand voorlopig niet zal afbouwen. Veel analisten rekenden op tapering, wat zoveel betekent als het terugschroeven van de monetaire verruiming. 

De geldkraan blijft voorlopig open staan en dat hebben we geweten. De goudprijs schoot in één keer omhoog van €972 naar €1.000 per troy ounce, om een uur later verder te stijgen tot bijna €1.014 per troy ounce. Op het moment van schrijven staat de goudprijs €30 hoger dan de slotkoers van gisteren, een winst van ongeveer 3%.

Het spektakel was nog groter in de zilvermarkt, want de prijs van een kilo zilver steeg direct na het nieuws van €518 naar ongeveer €535 per kilogram. In de twee uur die volgden steeg de zilverprijs nog verder, tot een niveau van €553 per troy ounce. Op het moment van schrijven is de koers weer iets teruggezakt, maar kunnen we met een kiloprijs van €544,37 nog altijd een winst van 5,22% noteren.

De Amerikaanse dollar werd door het uitblijven van tapering heel iets zwakker ten opzichte van de euro. In dollars steeg de goudprijs met 4,06% naar $1.362,50 per troy ounce. Dat is een behoorlijke stijging als je bedenkt dat de goudprijs eerder op de dag nog rond de $1.300 per troy ounce schommelde. De zilverprijs in dollars steeg vandaag naar $22,89 per troy ounce, een koerswinst van 5,31%.

Stijgende rente
Bernanke weerhoudt zich van tapering door de stijgende rente. Niet alleen de rente op Amerikaanse staatsobligaties loopt op, ook de rente op hypotheekleningen begint te stijgen. De FOMC kwam dan ook tot de conclusie dat dit nog niet het goede moment is om de geldkraan terug te draaien. Een verder oplopende rente kan het herstel van de economie vertragen. Uit de FOMC-verklaring valt op te maken dat de centrale bank de rente nog langer wil onderdrukken door de steunaankopen voort te zetten. Slechts één lid van de FOMC meeting stemde tegen het handhaven van het stimuleringsprogramma van $85 miljard per maand. Esther L. George liet weten dat de voortzetting van een extreem ruim monetair beleid het risico vergroot op toekomstige financiële bubbels en stijging van de inflatie op de langere termijn.

Analisten rekenden op een tapering van $6 miljard in staatsobligaties en $3 miljard in hypotheekleningen. Volgens een peiling van Reuters rekende 71% van de ondervraagden op het begin van tapering. Die meerderheid heeft ongelijk gekregen.

September FOMC Redline