Goudprijs update 14 oktober 2013
De goudprijs noteert op moment van schrijven een winst van 0,57% op $1280,4 per troy ounce. In euro's steeg de goudprijs met 0,17% tot €941,48 per troy ounce. De zilverprijs noteert op dit moment een winst van 0,61% op $21,57 per troy ounce. In euro's steeg de zilverprijs met 0,18% tot €15,79 per troy ounce.

De goud- en zilverprijs lieten op maandag eindelijk weer een stijging zien. De goudprijs krabbelde daarbij boven het laagste niveau van de afgelopen drie maanden maar de winst bleef miniem. De verwachting is nog steeds dat de Amerikaanse politiek om tien voor twaalf een oplossing zal vinden voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Het Amerikaanse congres heeft tot 17 oktober, aankomende donderdag, om een oplossing te vinden voor het schuldplafond. Indien dit niet lukt kunnen de Verenigde Staten niet meer aan hun financiële verplichtingen voldoen. Dit kunnen verplichtingen zijn aan andere landen die in het bezit zijn van Amerikaanse obligaties maar ook gepensioneerde Amerikaanse ambtenaren of militairen.

Met de kleine stijging blijft de goudprijs boven de technische ondergrens van $1.270 dollar per troy ounce. Voordat een weg naar boven kan worden ingeslagen zal de prijs echter flinke stappen moeten overbruggen. Een prijs van rond de $1.345 is nodig voordat we hogere prijzen kunnen verwachten.

De over het algemeen negatieve reactie van de goud- en zilverprijs op de Amerikaanse discussie van afgelopen weken zal waarschijnlijk wel betekenen dat een oplossing de prijzen niet nog veel verder zullen laten dalen. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de markten een eventuele overeenkomst al ingecalculeerd in de goud- en zilverprijs.

Ondertussen gaven Indiase kranten aan dat de vraag naar fysiek goud in het land sterk aan het stijgen is. Dit komt voornamelijk door de trouwseizoen in India. Het is in India een traditie om bij een trouwerij goud cadeau te doen. Dit trouwseizoen loopt tot december. De piek van het trouwseizoen ligt in november end december.

Gorka Bemer
Trader