Goudprijs update 17/2 – De week van zilver
De goudprijs noteert op moment van schrijven een stijging van +0,75% op $1330,00 per troy ounce. In euro's steeg goudkoers met +0,45% tot €967,53 per troy ounce. De zilverprijs noteert op moment van schrijven een winst van +1,58% op $21.95 per troy ounce. In euro’s steeg de zilverprijs met 1,28% tot €15,91 per troy ounce.

Afgelopen week leek de week van goud. Het gele metaal steeg alleen afgelopen week al met enkele procenten en presteert sinds begin 2014 uitzonderlijk goed. Dit staat in schril contrast met 2013. De goudprijs kelderde vorig jaar met enkele tientallen procenten en zette het slechtste jaarlijkse resultaat sinds 1981 neer. De aantrekkende wereldeconomie werd als zondebok aangewezen voor de dalende goudkoers. Het economisch herstel staat sinds begin dit jaar echter onder druk. De opkomende markten zien de druk op hun economieën snel groeien en vrezen voor een uitloop van kapitaal. Economische cijfers uit de Verenigde Staten vallen afgelopen weken tegen en China lijkt de greep op zijn shadow banking sector te verliezen. Met andere woorden, een onzekere omgeving waar goud goed in gedijt. De goudprijs is in 2014 al met meer dan 10% gestegen.

Het was echter zilver dat afgelopen week de aandacht verdiende. De zilverkoers steeg vorige week met meer dan 8% en bleef vandaag wederom stijgen. De Amerikaanse markten waren vandaag gesloten in verband met President’s day maar de elektronische handel in zilver ging door. Vannacht steeg de zilverkoers al direct tijdens de Aziatische handelsuren. Indien de zilverkoers de handelsdag met winst afsluit stijgt de koers al onafgebroken sinds 30 januari. Zilver lijkt daarmee een inhaalslag te maken ten opzichte van goud. In eerste instantie volgde de zilverkoers niet de stijgingen van de goudkoers van het begin van het jaar.

Door de koersstijgingen van afgelopen handelsdagen lijken zowel goud als zilver het opwaartse momentum te pakken te hebben. Het is echter waarschijnlijk dat een deel van de beleggers de huidige koersen zullen aangrijpen om winst te nemen of posities af te bouwen. Een (kleine) correctie is op korte termijn dan ook niet ondenkbaar. Beide metalen bevinden zich boven hun 200 daags gemiddelde. Verdere zwakte in de dollar kan de komende dagen de koersen nog hoger stuwen.

Gorka Bemer