Goudprijs update 22/11 – To taper or not to taper
De goudprijs noteert op moment van schrijven een stijging van +0,47% op $1247,60 per troy ounce. In euro's daalde de goudkoers met -0,06% tot €921,17 per troy ounce. De zilverprijs noteert op moment van schrijven een verlies van -0,02% op $19,93 per troy ounce. In euro’s daalde de zilverprijs met -0,1% tot €14,72 per troy ounce.

De goudprijs in dollars krabbelde vandaag weer enigszins overeind. De dollar index daalde met enkele tiende procenten. Desalniettemin was week 47 de slechtste week voor goud van de afgelopen twee maanden. De onzekerheid over het moment van taperen, het afbouwen van het monetaire stimuleringsprogramma van de Amerikaanse centrale bank, hield de markten in de tang.

Afgelopen maanden heeft het woord taperen vaker wel dan niet een negatief effect gehad op de edelmetaalprijzen. Toen Bernanke in april opperde dat de Fed de geldkraan zou kunnen dicht draaien schoten de prijzen omlaag. Vergelijkbare koersbewegingen waren de afgelopen weken te zien. Is taperen echter zo slecht voor goud en zilver?

Het grootste zichtbare effect van de monetaire verruimingsprogramma’s van de Federal Reserve, QE1 & 2 & 3, zijn de records van de aandelenbeurzen. Vandaag stond de koers van de Dow Jones index boven 16.000 punten. Een all-time record. De grote hoeveelheden ´goedkoop’ geld hebben de weg naar Wall-Street snel gevonden. De openmarktoperaties worden vanuit de Federal Reserve van New York uitgevoerd en de beurshandelaren bevinden zich op een steenworpafstand. Een afbouw van de monetaire stimuleringen kan de opmars van de beurzen afstoppen. De afbouw zal in eerste instantie ook een bittere pil zijn voor de goud en zilverprijs. Op termijn zal het geld dat zich nu in de beurzen bevindt vloeien naar andere vermogensklassen, waaronder de edelmetalen.

Dit blijft echter speculeren op een eventuele afbouw. Kortom, de goudprijs bevindt zich sinds de sell of in april in een zijwaartse beweging. De ondergrens van deze beweging is $1180 per troy ounce. De bovengrens is de $1400 die eind augustus kortstondig werd geraakt maar niet werd doorbroken na een stijging van bijna 20% in twee maanden. Prijzen onder de $1180 kunnen betekenen dat we in een vrije val geraken tot de $1000. Op de kortere termijn moet de psychologische ondergrens van $1200 in de gaten worden gehouden. De eerste horde die moet worden genomen voordat we hogere koersen gaan zien is $1250. Voor zilver is er niets veranderd ten opzichte van gisteren. Voor de zilverprijs is de ondergrens $19,27. Een sluiting boven de $20,07, het hoogste niveau van vanochtend, is nodig om de dalende zilverprijs enigszins te doen stabiliseren.

Gorka Bemer
Trader