Goudprijs update 23 oktober 2013
De goudprijs noteert op moment van schrijven een daling van -0,59% op $1337,10 per troy ounce. In euro's daalde de goudprijs met -0,32% tot €969,15 per troy ounce. De zilverprijs noteert op dit moment een verlies van -0,89% op $22.75 per troy ounce. In euro's daalde de zilverprijs met -0,6% tot €16,42 per troy ounce. 

Na de sterke stijging van zowel de goud- als zilverprijs op dinsdag werd er vandaag een stapje terug gedaan. De korte rally die volgde op een zwak Amerikaanse banencijfer van dinsdag is daarmee ten einde. Volgens ABN Amro analist, Georgette Boele, toont dit dat rally’s in de edelmetalen door beleggers worden gezien als verkoopkansen. Volgens Boele verwachten de mensen geen hogere prijzen. “Mensen verkopen omdat ze niet gerust zijn over de vooruitzichten. Ze weten dat de Federal Reserve ooit zal gaan taperen, de Amerikaanse economie zal aantrekken en de dollar naar alle waarschijnlijkheid aan kracht zal winnen”, aldus Boele.

De vraag rest echter wanneer de Federal Reserve zal maar bovenal kan beginnen met taperen. De meeste economen verwachten dat `duif` Yellen, de aankomende voorzitter van de Federal Reserve, juist de geldkraan voor de komende jaren zal open houden. Dit zal zij blijven doen totdat de Amerikaanse werkloosheid onder de 6,5% zal zijn. De werkloosheid bevindt zich momenteel nog ruim boven de 7%. Met andere woorden, er is nog een hele weg te gaan.

De grootste goud ETF, de SPDR Gold Trust, zag op dinsdag 6 ton goud de kluis in vloeien. Op maandag verliet er nog meer dan 10 ton fysiek goud de kluis. Het technische plaatje voor de goudprijs bevindt zich, dankzij de relatief kleine daling, nog net aan de bovenkant van neutraal gebied. De sterke stappen van gisteren werden niet teniet gedaan. De goudprijs blijft boven het twintig en honderd daags gemiddelde. De beren (bears) hebben nog de overhand maar de prijs blijft met 1,5% dicht bij de belangrijke technische grens van $1350 per troy ounce.

Ook de zilverprijs daalde nadat het op dinsdag het hoogste niveau van afgelopen maand had laten zien. Door de sterkere stijging van de zilverprijs ten opzichte van de goudprijs in de afgelopen week en de afgelopen dagen daalde de goud/zilver ratio naar 59.01. Dit is het laagste niveau sinds midden september.