Goudprijs update 30 oktober 2013
De goudprijs noteert op moment van schrijven een stijging van 1,43% op $1355,00 per troy ounce. In euro's steeg de goudprijs met 0,57% tot €982,88 per troy ounce. De zilverprijs noteert op dit moment een winst van 2,31% op $23.13 per troy ounce. In euro's steeg de zilverprijs met 2,14% tot €16,72 per troy ounce. 

De goud- en zilverprijs kregen vandaag een duwtje in de rug van wederom een tegenvallend Amerikaans banencijfer. Het ADP jobs report liet een stijging van 130.000 banen zien terwijl op 150.000 werd gerekend. Het tegenvallende cijfer versterkte de consensus dat de Amerikaanse centrale bank haar monetaire stimuleringen de komende tijd zal voort zetten. Vanavond worden notulen bekend gemaakt van de Federal Open Market Committee (FOMC). Enige afwijking van de consensus kan voor volatiliteit in de financiële markten zorgen. Ondertussen daalde de dollar index wederom en de index verblijft daarmee rond het laagste niveau van 2013.

Duitse goudhandelaren maakten deze week bekend dat vooral kleinere spaarders en jongeren goud beginnen te kopen. Afgelopen twaalf maanden werd er veel meer goud verkocht dat ingekocht. De verhouding is ongeveer 10:1 volgens de Duitse handelaren. De prijsdalingen waren dan ook geen reden om edelmetaal van de hand te doen. Integendeel, de beleggers grepen de prijzen aan om meer goud en zilver in te slaan. Ook is er een duidelijke verandering in de doelgroep te zien. 87% van de Duitse goudhandelaren geven aan dat ze steeds meer jongeren en kleine spaarders tot hun klanten rekenen. Voornamelijk de verkoop/inkoop verhouding is een trend die wij bij Goudstandaard ook duidelijk merken.

De goudprijs naderde vandaag de $1360 per troy ounce en blijft stevig boven de belangrijke technische grens van $1350. Met deze prijzen hebben de bulls het momentum in handen maar een doorbraak door het hoogste niveau van afgelopen week van $1361,80 en vooral de technische grens van $1375,40 zijn nodig om de overhand te krijgen. Hiermee zou het gele metaal de dalende trend die eind augustus werd ingezet achter zich kunnen laten. Prijsdalingen tot onder de $1330 kunnen er echter voor zorgen dat het edelmetaal de weg naar beneden weer zal inslaan. Het echte technische ondersteuningsniveau is $1300.

De zilverprijs liet vandaag een sterke stijging zien en de grafieken laten ook in technisch opzicht weer eens van zich horen. De prijs staat op het hoogste punt in zes weken tijd en doorbrak de $23 per troy ounce. Prijzen boven de $23,445 zijn nodig om van een (kleine) uitbraak te kunnen spreken. Een belangrijke kanttekening is dat de zilverprijs zich tussen $24 en $26 echt in niemandsland bevindt. Rond deze grenzen heeft de zilverprijs sinds 2011 namelijk vaak ondersteuning gevonden voordat die dit jaar neerwaarts werd doorbroken. Een andere interessante ontwikkeling is dat de zilverprijs sinds het dieptepunt in begin juli steeds hogere bodems laat zien. In juli was dit $18,90, in augustus $19,48, en de laatste bodem was in begin oktober $21,17.

Gorka Bemer
Trader