Goudprijs update 30/1 – Tapering 2.0
De goudprijs noteert op moment van schrijven een verlies van -2.13% op $1241,70 per troy ounce. In euro's daalde goudkoers met -1,35% tot €915.23 per troy ounce. De zilverprijs noteert op moment van schrijven een verlies van -2,84% op $19.25 per troy ounce. In euro’s daalde de zilverprijs met -2,02% tot €14.14 per troy ounce.

De dollar won vandaag aan kracht ten opzichte van verschillende valuta en de aandelenkoersen lieten weer eens groene cijfers zien. Dit volgde op het bericht van afgelopen woensdag dat de FOMC van de Federal Reserve heeft besloten om hun monetaire stimuleringen te ‘versoberen’. De centrale bank verlaagd de monetaire stimuleringen van $75 miljard per maand tot $65 miljard. De Federal Reserve besloot dat ze ging taperen omdat de Amerikaanse economie zich in hun ogen begint te herstellen. Een bericht dat werd onderbouwd door de eerste schatting van de Amerikaanse economische groei in het vierde kwartaal. Deze lijkt eveneens positief uit te gaan vallen.

Het positieve nieuws kwam vandaag niet alleen uit de Verenigde Staten. Het vertrouwen van de Europese consumenten steeg vandaag naar het hoogste niveau in 30 maanden. De index steeg naar van 100.4 in december naar 100.9 in januari. Het hoogste niveau sinds juli 2011.

De onrust in de opkomende economieën van de afgelopen dagen lijkt aan te houden. Ditmaal was de Hongaarse forint aan de beurt. De Hongaarse centrale bank stelde in een officiële statement dat ze de munt van dichtbij volgen. Wellicht dat de centrale bank moet ingrijpen zoals eerder deze week de Indiase, Turkse en Zuid-Afrikaanse centrale banken deden.

De edelmetalen bewandelde vandaag de tegengestelde richting van de stijgende dollar index en aandelenbeurzen. In navolging van de koersbewegingen van het einde van 2013 impliceerde het bericht van tapering dat het beter gaat met de economie. Indien de economische groei cijfers uit de Amerikaanse economie de komende dagen hoger uitvallen dan verwacht wordt kunnen de goud- en zilverkoers nog verder wegzakken.