Goudprijs verder omhoog door nieuwe importheffingen


De goudprijs is vrijdag opnieuw gestegen, na de aankondiging van nieuwe importheffingen door zowel China als de Verenigde Staten. Vrijdagmiddag verraste China met nieuwe invoerheffingen op $75 miljard aan Amerikaanse producten, waarna Trump via twitter hogere invoerheffingen op $550 miljard aan Chinese producten bekendmaakte.

De importheffingen van China hebben betrekking op landbouwproducten, olie en auto's. Vooral die laatste categorie wil China zwaar belasten, namelijk met een importheffing van 25%. Ook opvallend is dat de Chinese regering heffing invoert op olie uit de Verenigde Staten. Trump reageerde woedend op het nieuws en kondigde voor oktober hogere importtarieven aan. 

Beurzen lager, goudprijs hoger

Het oplaaiende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor onrust op de financiële markten. De Dow Jones verloor vrijdag bijna 2,4%, terwijl de S&P 500 met bijna 2,6% omlaag ging. Een vlucht naar veilige havens deed de rente op staatsleningen verder dalen, terwijl de goudprijs omhoog schoot.

Op vrijdagmiddag stond de goudprijs zelfs even boven de €1.370 per troy ounce en €44.000 per kilo. Daarna zakte de prijs weer wat terug, om het weekend in te gaan bij een koers van €1.366 per troy ounce. De zilverprijs deed het nog beter, want die kwam vrijdag voor het eerst in twee jaar weer boven de €500 per kilo.