Goudprijs zakt onder de €1.000 per troy ounce


De goudprijs zakte vanmorgen door de grens van €1.000 per troy ounce en is daarmee terug op het niveau van begin dit jaar. Maandagochtend begon de prijs van het edelmetaal te dalen door een plotselinge verkooporder van $2,7 miljard, waarbij een belangrijk steunniveau doorbroken werd. Als gevolg daarvan werden veel handelaren gedwongen hun positie in goud te liquideren, waardoor de prijs nog verder onder druk kwam.

Begin dit jaar schoot de goudprijs nog omhoog na geruchten over een nieuw stimuleringsprogramma van de ECB. Daardoor verzwakte de wisselkoers van de euro tegenover de dollar en steeg de goudkoers in euro’s in een maand tijd met meer dan 15%.


De goudprijs zakte voor het eerst in meer dan zes maanden onder de €1.000 per troy ounce

Renteverhoging

De prijsdaling die we nu zien is ingegeven door een zwak sentiment in de markt. De financiele markten houden serieus rekening met een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank, waardoor het rendement op schuldpapier aantrekkelijker wordt. De Federal Reserve belooft al bijna twee jaar de rente te verhogen, maar heeft dat tot op heden nog steeds niet gedaan.

Als de rente in de VS omhoog gaat zal de dollar nog verder in waarde aansterken ten opzichte van andere valuta. Dat terwijl de dollar de afgelopen maanden al meer dan 20% duurder is geworden ten opzichte van een mandje van andere valuta. Een nog duurdere dollar is bijzonder ongunstig voor Amerikaanse bedrijven die afhankelijk zijn van de export. Hun concurrentiepositie verslechtert bij een duurdere munt en dat kan op termijn banen kosten.

In dat opzicht is een renteverhoging strijdig met het mandaat van de Federal Reserve om te streven naar optimale werkgelegenheid. Het eerste mandaat - dat van prijsstabiliteit - lijkt door de daling van de grondstoffenprijzen ook nog niet in gevaar te komen. Eigenlijk heeft de Federal Reserve helemaal geen reden om snel de rente te verhogen.

Kan de goudprijs nog verder omlaag?

De goudprijs staat in euro’s op het laagste niveau sinds begin dit jaar, terwijl de koers in dollars deze week zakte naar het laagste niveau sinds het voorjaar van 2010. De vraag is dan of de prijzen nog veel verder kunnen dalen. Verschillende experts zijn het er over eens dat we de bodem nog niet gezien hebben en dat een verdere prijsdaling het meest waarschijnlijk is, zo schrijft Bloomberg.

Volgens Jeffrey Currie, analist edelmetalen van Goldman Sachs, kan de goudprijs nog verder zakken tot onder de $1.000 per troy ounce. Op het moment van schrijven schommelt de koers in dollars rond de $1.050. Analiste Georgette Boele van de ABN Amro Bank en Robin Bhar van Société Générale zien de prijs van het gele metaal ook verder dalen, tot een niveau van $1.000 tegen het einde van dit jaar.

De bovengenoemde analisten noemen de stijging van de dollarkoers, de verwachting van een renteverhoging in de VS en het negatieve sentiment in de markt voor grondstoffen als redenen voor een verdere prijsdaling.

Ook wij denken dat de goudkoers om bovenstaande redenen verder kan dalen, maar daarmee verandert onze fundamentele visie ten aanzien van goud niet. Het feit dat China en Rusland volop goud kopen en dat Westerse centrale banken gestopt zijn met de verkoop van goud en zelfs hun voorraden terughalen naar eigen land bewijst dat het edelmetaal in bepaalde kringen nog steeds zeer geliefd is. Want als het economisch allemaal zo goed ging in de wereld en ons geldsysteem zo robuust was, waarom zouden centrale banken zich dan überhaupt nog bekommeren om hun goudvoorraden?