Goudprijs zakt onder de $1.200 per troy ounce

De goudprijs zakte begin deze week door de $1.200 per troy ounce, het laagste niveau in anderhalf jaar tijd. De prijs van het edelmetaal staat onder druk door een vlucht richting de dollar, omdat deze valuta nog steeds wereldwijd gezien wordt als een veilige haven in tijden van economische en politieke onzekerheid. Daar komt bij dat de rente in de Verenigde Staten weer is opgelopen, waardoor het voor beleggers interessanter is om hun vermogen in deze munt te parkeren.

Ook in euro's is de goudprijs de laatste maanden verder weggezakt, want met een prijs van €1.050 per troy ounce en ongeveer €33.700 per kilo staan we op het laagste niveau sinds februari 2016. De zilverprijs gaat mee naar beneden en staat met een prijs van €424 per kilo eveneens op het laagste niveau sinds begin 2016. Het edelmetaal heeft doorgaans een negatieve correlatie met de dollar en zit als zodanig de laatste weken in de hoek waar de klappen vallen.

Kijken we naar het rendement van goud sinds het begin van dit jaar, dan zien we dat het edelmetaal per saldo zowel in euro's als in dollars gedaald is. Na een sterke rally aan het begin van dit jaar kwam de prijs boven de $1.300 per troy ounce, om daarna weer te zakken tot een niveau van $1.200 per troy ounce.

Goudprijs naar laagste niveau sinds 2016

Goudprijs onder druk

De daling van de goudprijs gaat gepaard met een uitstroom van edelmetaal uit zogeheten exchange traded funds (ETF's), maar zorgwekkend is deze trend zeker niet. Uit cijfers van de World Gold Council blijkt dat beleggen in goud nog steeds populair is, want de totale voorraad edelmetaal in het beheer van deze fondsen is sinds 2016 met de helft gestegen van 1.600 naar bijna 2.400 metrische ton. De goudprijs is weer terug op het niveau van begin 2016, maar de hoeveelheid edelmetaal in handen van beleggers is in de tussentijd dus wel sterk toegenomen.

In de volgende grafiek zijn de totale voorraden van alle grote goud-ETF's ter wereld in grijs weergegeven, terwijl de groene lijn de totale waarde in dollars weergeeft. De goudkleurige lijn geeft het verloop van de goudprijs weer in dollars per troy ounce.


Ontwikkeling goudvoorraden ETF's sinds 2003