Goudproductie Zuid-Afrika zal in 2013 opnieuw dalen

Bullionstreet schrijft dat de goudproductie in Zuid-Afrika dit jaar opnieuw lager zal uitvallen. Decennia lang was ongeveer de helft van al het wereldwijd gedolven goud afkomstig uit dit land en in 1970 piekte de goudproductie tot een volume van meer dan 1.000 ton goud per jaar. Sindsdien is de productie alleen maar gezakt, doordat bestaande mijnen uitgeput raken en er onvoldoende nieuwe mijnen geopend worden om dat verlies op te vangen.

Volgens het Zuid-Afrikaanse bureau voor de statistiek was de goudproductie in de eerste maand van dit jaar 8,1% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is niet duidelijk in hoeverre de daling van de productie toegeschreven kan worden aan werkonderbrekingen in de goudmijnen. Afgelopen najaar was Zuid-Afrika veelvuldig in het nieuws vanwege stakingen in goud- en platinamijnen. Werknemers eisten een hoger salaris en legden enige tijd hun werkzaamheden stil.

Terwijl de goudproductie jaar-op-jaar omlaag ging werd de productie van andere metalen juist verder opgeschroefd. De productie van metalen uit de platinagroep steeg met 1,9% ten opzichte van een jaar geleden.

De daling van de goudproductie heeft interesse gewekt van buitenlandse investeerders, want die denken dat er nog genoeg goud te halen valt in Zuid-Afrika. Door de stijgende goudprijs is het ook steeds lucratiever geworden om oude mijnen opnieuw te openen en verder te ontwikkelen. Bullionstreet schrijft dat mijnbouwbedrijven en investeerders uit onder meer China, Australië en de VS steeds vaker overnames doen met als doel de Zuid-Afrikaanse goudmijnen nieuw leven in te blazen. Ook de Russen zouden steeds meer interesse tonen voor de goudmijnindustrie van Zuid-Afrika.