Goudvoorraad China stijgt met 57% naar 1.658 ton

China heeft vandaag voor het eerst in zes jaar weer openheid gegeven over de omvang van haar publieke goudvoorraad, zo meldt Bloomberg. Sinds 2009 heeft het land haar goudreserve weten uit te breiden van 1.054 naar 1.658 ton, een toename van 57 procent.

Jaren lang werd gespeculeerd over de werkelijke omvang van de Chinese goudreserve, aangezien het land de laatste jaren honderden tonnen goud importeerde en de goudmijnproductie door de jaren heen opschroefde naar inmiddels meer dan 400 ton per jaar. China werd de grootste importeur, afnemer en producent van het edelmetaal, maar de omvang van de officiële goudreserve bleef al die jaren strict geheim.

Speculaties

Op basis van de importgegevens, de mijnproductie en de uitlevering van fysiek goud aan de Shanghai Gold Exchange (SGE) werden inschattingen gemaakt van de totale Chinese goudvoorraad. Deze schattingen lagen veel hoger en op sommige blogs werd zelfs al rekening gehouden met een Chinese goudvoorraad van vele duizenden tonnen. In verhouding tot de speculaties valt die 1.658 ton misschien wat tegen.

De centrale bank van China voegde over een periode van zes jaar iets meer dan 600 ton goud aan haar reserves toe, dus ongeveer 100 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid goud die Rusland de laatste jaren aan haar reserves heeft toegevoegd.

Met een goudreserve van 1.658 ton stijgt China naar de zesde plaats op de ranglijst van landen en instituten met de grootste voorraden. Ze passeert Rusland, dat volgens de meest recente data van de World Gold Council 1.250,9 ton goud in de kluis heeft liggen.

Goudvoorraden

De tijd dat geld gekoppeld werd aan de goudvoorraad van een land ligt al lang achter ons, maar toch hebben centrale banken nog steeds grote hoeveelheden van het gele metaal in de kluis liggen. Het zwaartepunt ligt in de Verenigde Staten en Europa, waar de publieke goudreserves met afstand het grootst zijn.

In landen als China en India ligt overigens ook veel goud, maar daar is het grotendeels in private handen. Naar schatting beschikken de Indiase huishoudens en tempels over een goudvoorraad van ongeveer 20.000 ton. Ook Chinese huishoudens hebben de laatste jaren veel goud gekocht als belegging of als alternatieve vorm van spaargeld.

De goudprijs reageerde nauwelijks op het nieuws. Op het moment van schrijven kost het edelmetaal $1.143 en €1.051 per troy ounce.


China breidt officiële goudvoorraad met 57% uit naar 1.658 ton