Goudvoorraad GLD naar hoogste niveau sinds september 2014


De goudvoorraad van het grootste goud-ETF ter wereld is weer terug op het hoogste niveau sinds september 2014, zo blijkt uit de laatste cijfers. In februari steeg de hoeveelheid goud in het GLD goud-ETF met 16% naar 777,27 ton, de grootste maandelijkse stijging in zeven jaar tijd. Sinds het begin van dit jaar is er al 135 ton goud aan het goud ETF toegevoegd, een toename van 21%.

Met een instroom van $4,55 miljard sinds het begin van dit jaar voert GLD de ranglijst aan van meest populaire ETF’s van dit moment, zo blijkt uit berekeningen van Bloomberg. Goud is weer populair vanwege de sombere vooruitzichten over de wereldeconomie en een verruiming van het monetaire beleid van centrale banken.


Goudvoorraad GLD terug op niveau van oktober 2014

Goud ETF’s of fysiek goud?

De goudprijs is dit jaar al met 16% gestegen, waarmee het edelmetaal op dit moment de beste beleggingscategorie van het jaar is. Veel beleggers die willen profiteren van de stijging van de goudprijs stappen in ETF’s, omdat deze relatief lage kosten hebben. Maar waar de meeste beleggers zich nog niet voldoende van bewust zijn is dat deze aandelen niet één op één gedekt worden door fysieke goudbaren.

De totale goudvoorraad van GLD is slechts een claim die de bewaarder heeft op een stapel fysieke goud die ze weer voor andere partijen in bewaring nemen. In het meest extreme geval bieden de aandelen van dit ETF dus niet de zekerheid van fysiek goud, omdat er veel tegenpartij risico is.

Ondanks dat we de voorkeur geven aan goudbaren en gouden munten kiezen veel beleggers nog steeds voor aandelen van goud ETF’s. Sinds het begin van dit jaar zagen deze goudbeleggingen wereldwijd hun totale positie in goud met 15% stijgen. Met een totale voorraad van 1.682,6 ton beheren zij weer net zoveel goud als in oktober 2014.


Goudvoorraad GLD sinds begin dit jaar