Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte in 2019

De voorraden van goud-ETF's zijn het afgelopen jaar met 14% gestegen tot een recordniveau van bijna 2.900 ton. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Zowel in Europa als in Noord-Amerika voegden beleggers het afgelopen jaar edelmetaal aan hun posities toe, terwijl de goudvoorraden in Aziatische ETF's gelijk bleven. Beleggers kochten het afgelopen jaar goud vanwege dalende rente, oplopende geopolitieke spanningen en verruiming van het monetaire beleid.

De goudvoorraden van ETF's kenden in 2019 een toename van 400 ton. Noord-Amerikaanse ETF's registreerden een instroom van 206 ton goud, terwijl Europese ETF's 188 ton aan hun voorraden toevoegden. Beleggers in Azië kochten door de stijging van de goudprijs minder goud, omdat kopers in deze landen prijsbewust zijn en liever goud kopen als de koers lager staat. Ook geven Aziatische beleggers de voorkeur aan fysiek bezit boven een positie in ETF's die edelmetaal aanhouden. Daarom zijn goud-ETF's in Azië nog steeds niet zo populair als in de Westerse wereld.

ETF's voegden dit jaar 400 ton goud aan voorraden toe (Bron: World Gold Council)

Goudvoorraden naar recordhoogte

De belangstelling voor goud kopen is in 2019 sterk toegenomen. Dat merken we niet alleen in de fysieke goudhandel, ook zien we het terug in voorraadontwikkeling van ETF's en goudaankopen door centrale banken. Vorig jaar kochten centrale banken een recordhoeveelheid goud, meer dan het oude record van 2018. Daarmee legden beleggers en centrale banken het afgelopen jaar een solide fundament onder de goudmarkt.

Op onderstaande grafiek ziet u de ontwikkeling van de goudvoorraden van ETF's sinds 2003. Opvallend is dat de voorraden nu groter zijn dan in 2011 en 2012, toen de goudprijs in dollars hoger stond dan nu. Het zijn dan ook vooral Europese beleggers die goud kopen, want hun aandeel in de totale voorraad is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Deze trend valt samen met een waardedaling van de euro tegenover de dollar en de komst van negatieve rente.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte (Bron: World Gold Council)

Marktaandeel Europese goud-ETF's groeit (Bron: World Gold Council)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines