Goud/zilver ratio naar hoogste niveau sinds val Lehman


Zilver is sinds de val van Lehman Brothers in 2008 niet meer zo goedkoop geweest ten opzichte van goud als nu. Voor de prijs van een troy ounce goud koop je vandaag de dag maar liefst 82 troy ounce zilver, waarmee het grijze edelmetaal in historisch perspectief relatief goedkoop is.

Er waren de afgelopen honderd jaar maar twee momenten waarop de goudprijs nog hoger stond ten opzichte van de zilverprijs, namelijk aan het begin van de jaren negentig en ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Maar is zilver daarmee op dit moment ook een betere keuze dan goud?

Het keerpunt voor de goud/zilver ratio was in 2011, toen beide edelmetalen in dollars naar een recordniveau stegen. De zilverprijs evenaarde in dat jaar het oude record van bijna $50 per troy ounce, terwijl de goudprijs in de zomer van hetzelfde jaar een all-time high bereikte van meer dan $1.900 per troy ounce. Daarna kwamen beide edelmetalen in een bear market terecht.

Goud/zilver ratio stijgt

In deze periode daalde de goudprijs gemiddeld minder dan de zilverprijs, waardoor de ratio geleidelijk wist te stijgen tot meer dan 70:1. Dit jaar kwamen alle edelmetalen goed uit de startblokken, maar deed het gele metaal het opnieuw beter dan zilver.

Sinds het begin van dit jaar is de prijs van goud al meer dan 17% gestegen, terwijl zilver ruim 9% hoger noteert. Beleggers geven momenteel de voorkeur aan goud, met als resultaat dat de goud/zilver ratio inmiddels boven de 80 noteert.

Is zilver goedkoop?

Historisch gezien is zilver op dit moment relatief goedkoop ten opzichte van goud. Keert de ratio tussen beide edelmetalen weer terug naar het historische gemiddelde van ongeveer 55:1, dan is zilveren munten kopen op dit moment wellicht de beste keus. Maar het verleden heeft ook bewezen dat de ratio nog veel extremer kan worden. Daarom is spreiding tussen goud en zilver misschien wel de meest veilige keuze. Want resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.


Goud/zilver ratio weer boven de 80 (Bron: Lighthouse)


Wilt u zilver kopen bij Goudstandaard? Dan kunnen wij zilveren Maple Leaf munten zeker aanbevelen. Ook zijn zilverbaren in combinatie met opslag in Zwitserland erg interessant, omdat deze vrijgesteld zijn van btw.