Grafiek: Valuta versus goud

De Franse schrijver en filosoof Voltaire schreef al in 1729 dat papiergeld uiteindelijk altijd terugkeert naar haar intrinsieke waarde van nul. Wanneer geld niet gedekt is door iets van tastbare waarde en men de kans krijgt om er meer van te maken, dan zal men dat altijd doen. Net zo lang totdat het vertrouwen in het geld verdwijnt en je er niets meer mee kunt kopen.

De geschiedenis staat bol van de voorbeelden van valuta die uiteindelijk waardeloos zijn geworden. Al in de Romeinse tijd werd er geknoeid met het zilvergehalte van de munten. Deze praktijk werd in de middeleeuwen en daarna nog talloze keren uitgeprobeerd met steeds dezelfde uitkomst: Na verloop van tijd zat er vrijwel geen goud of zilver meer in de munt.

Goud versus valuta

Met de komst van papiergeld werd het nog makkelijk om de geldhoeveelheid uit te breiden. Met het loslaten van de goudstandaard werd zelfs de illusie van waarde weggenomen. Sindsdien wordt geld gecreëerd als schuld en is de geldhoeveelheid afhankelijk van de vraag naar krediet. De gevolgen daarvan zijn door de decennia heen zichtbaar geworden. Daarvoor hoef je alleen maar naar de prijzen van goederen te kijken van enkele decennia geleden.

Onderstaande grafieken laten zien dat de koopkracht van alle valuta ten opzichte van goud is gedaald. Niet alleen de afgelopen twintig jaar, maar ook over een langere looptijd van meer dan honderd jaar. En dat is misschien wel de belangrijkste reden om naast valuta ook wat goud te bezitten. Niet voor de korte termijn, maar als bescherming van je vermogen op de lange termijn.

Goud versus valuta sinds 2000 (Bron: Goldchartsrus)

Goud versus valuta sinds 1900 (Bron: World Gold Council)