Grafieken: Vraag en aanbod in de goudmarkt vanaf 2000


De afgelopen twaalf jaar werden beleggers steeds belangrijker voor de goudmarkt, zo blijkt uit cijfers van de World Gold Council. Goudstandaard verzamelde de gegevens vanaf 2000 tot en met 2012 en maakte daar de volgende grafieken van. Hieruit kunnen we concluderen dat er zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodzijde van de markt grote verschuivingen hebben plaatsgevonden gedurende de bull market in goud.

We zette de belangrijkste trends voor u op een rij:

Steeds meer beleggers kopen goud

De goudmarkt is de afgelopen twaalf jaar steeds toegankelijker geworden voor particuliere beleggers en voor spaarders. Vandaag de dag heeft de belegger keuze tussen verschillende manieren om goud te kopen, terwijl de markt in het jaar 2000 nog nauwelijks ontwikkeld was. De vraag naar beleggingsgoud bedroeg in dat jaar wereldwijd 166 ton, omgerekend slechts 4,35% van de totale wereldwijde vraag naar goud.

Ook waren er in 2000 nog geen ETF’s voor goud, beleggingsinstrumenten die later ongekend populair zouden worden. De World Gold Council registreerde pas in 2002 de eerste vraag naar goud vanuit deze hoek van de markt.

Vorig jaar kochten beleggers veel meer goud. Direct kochten ze wereldwijd 1255,6 ton aan goud in de vorm van goudbaren en gouden munten. Daarnaast voegden banken netto 279,1 ton goud toe aan ETF’s. In 2012 kwam dus 35% van de totale vraag naar goud voor rekening van spaarders en beleggers. Het meeste goud wordt nog steeds gebruikt voor juwelen, maar het marktaandeel kromp gedurende deze periode van bijna 84% naar iets meer dan 43%.


Wereldwijde vraag naar goud sinds 2000

Sloopgoud steeds belangrijker

Ieder jaar is de vraag naar goud veel groter dan de wereldwijde productie van goudmijnen. Het verschil werd tot en met 2008 voor een deel ingevuld door verkopen van centrale banken, maar een meer fundamenteel aanbod komt van het sloopgoud dat ieder jaar aan goudhandelaren en juweliers wordt aangeboden. Onderstaande grafiek laat zien dat het aanbod van goud wereldwijd steeds meer leunt op de aanvoer van sloopgoud. Was deze component in het jaar 2000 goed voor 16,7% van het wereldwijde aanbod van goud, in 2012 was dat aandeel toegenomen tot 36%. Zo kwam er in 2012 in totaal 2822,3 ton uit de goudmijnen en 1590,7 ton uit het secundaire circuit.


Wereldwijde aanbod van goud sinds 2000

Centrale bank kopen goud

De derde trend die we uit beide grafieken kunnen halen is het beleid van centrale banken. Netto verkochten zij tot 2009 ieder jaar enkele honderden tonnen goud, sindsdien begonnen ook zij netto goud te kopen. Centrale banken verzamelden in 2012 een recordhoeveelheid goud, namelijk 544,4 ton. Volgens de World Gold Council hebben centrale banken sinds 1964 niet meer zoveel goud gekocht als in het afgelopen jaar.

  • Klik hier voor een overzicht van vraag en aanbod in de zilvermarkt