Griekse belastingdienst krijgt toegang tot bankkluisjes
In Griekenland zijn bankkluisjes niet meer veilig voor de belastingdienst, want de fiscus heeft vanaf nu de bevoegdheid kluisjes open te maken en een deel van de inhoud in beslag te nemen. Met deze extreme maatregel probeert men de belastingontduiking in het land de kop in te drukken, een probleem waardoor de Griekse overheid jaarlijks miljarden aan inkomsten misloopt.

The Times schrijft dat de belastingdienst begint met het openmaken van de bankkluisjes van 5.500 zeer vermogende Grieken, die samen nog meer dan €70 miljard aan belastingen verschuldigd zijn. Waardevolle spullen als aandelen, obligaties, juwelen en kunstwerken zullen door de fiscus in beslag worden genomen. Ligt er contant geld in het kluisje, dan wordt daar maximaal de helft van in beslag genomen. Met deze ongekende maatregel hoopt de Griekse overheid €700 miljoen aan extra belastinginkomsten binnen te halen.

Kapitaalcontroles

Het controleren en in beslag nemen van de inhoud van bankkluisjes is de volgende stap richting meer financiële repressie. Natuurlijk is iedereen verplicht om zijn of haar belastingen te betalen, maar rechtvaardigt dat ook het openmaken van bankkluisjes met privé eigendommen van burgers?

De afgelopen jaren werd de Griekse bevolking al met verschillende vormen van kapitaalcontroles geconfronteerd, zoals een limiet voor het opnemen van contant geld, een limiet aan banktransacties naar het buitenland en een beperking op het maximumbedrag dat Grieken contant mogen afrekenen. Door de kapitaalcontroles mochten spaarders in de zomer van 2015 ook geen contant geld uit bankkluisjes halen.


Bankkluisje

Als spaarder moet je erg goed opletten met een kluisje bij de bank, omdat banken onderdeel zijn van het financiële systeem. Dat betekent dat in een crisissituatie banken hun deuren kunnen sluiten, waardoor je geen toegang meer hebt tot je bankkluisje. Valt een bank om, dan is het ook niet gegarandeerd dat je de inhoud van je kluisje mag houden. Valt de inhoud binnen de boedel, dan krijg je maar een deel van je bezit terug.

Wil je je vermogen goed beschermen, dan is het dus belangrijk om ook deze zaken goed in de gaten te houden. De ervaring van de laatste jaren leert dat maatregelen die in normale tijden nog ondenkbaar lijken in een crisis toch doorgevoerd worden.