Grote schat van $10 miljoen aan gouden munten gevonden in Californië

In Californië hebben een man en een vrouw letterlijk een pot met goud gevonden. De vondst werd vorig jaar al gedaan, maar is nu pas bekend gemaakt. Op hun eigen grondgebied zagen ze een glimmend object, wat al snel een gouden munt bleek te zijn. Ze begonnen te graven en haalden achter elkaar diverse blikken vol met gouden munten uit de grond. In totaal werden er acht blikken opgegraven, een schat van meer dan 1.400 munten.

Hoe de munten daar terecht zijn gekomen en wie ze daar begraven heeft weet niemand. Het gaat om een mix van $5, $10 en $20 muntstukken, gedateerd van 1847 tot 1894. Deze munten bevatten respectievelijk iets minder dan een kwart, een halve en één troy ounce goud. De nominale waarde van de schat is ongeveer $27.000, maar als we dat omrekenen naar de huidige goudprijs komen we op een veel hogere intrinsieke waarde van ongeveer $1,8 miljoen.

$10 miljoen aan gouden munten

Taxateurs zijn van mening dat de schat veel meer waard is, omdat de meeste gouden munten in uitstekende staat werden aangetroffen. Op sites als Amazon en eBay bieden verzamelaars veel hogere bedragen voor deze oude gouden munten. Veel van die munten zullen op veilingsites terechtkomen, want het stel dat de vondst deed is van plan ongeveer 90% van de munten te verkopen.

De gouden munten zijn bijna allemaal geslagen in San Francisco en zijn waarschijnlijk in de loop der jaren spaarzaam opgepot. Dat concludeert men op basis van het feit dat de acht blikken met gouden munten op jaartal gesorteerd waren.

Historische vondst

Deze vondst van meer dan 1.400 gouden munten is volgens David Hall van de Professional Coin Grading Service de grootste in haar soort. Nooit eerder werden zoveel oude munten van één soort bij elkaar gevonden. Dat de meeste munten nog in uitstekende conditie zijn is een mooie bijkomstigheid.


De gouden munten zaten in acht van deze blikken