Hedge fondsen verwachten stijging goudprijs

Hedge fondsen verwachten een stijging van de goudprijs, zo blijkt uit data van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC). De fondsen verhoogden afgelopen week hun netto long positie in de goudmarkt met 26% naar 70.067 futurescontracten. Het is al de vierde week op rij dat hedge fondsen zich positioneren voor een verdere stijging van de goudprijs, de langste reeks sinds oktober vorig jaar.

De goudprijs is in de maand juli al met 8,6% gestegen, de grootste koerswinst in één maand sinds januari 2012. De goudprijs veerde op na de halfjaarlijkse toelichting van Bernanke voor het Amerikaanse congres. De Fed-voorzitter zei dat de centrale bank langer doorgaat met het stimuleren van de economie, waardoor de rente laag zal blijven. Een lage rente maakt het aantrekkelijker om goud te kopen.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Ondanks een goed rendement in de maand juli staat de goudprijs nog steeds 21% lager dan begin dit jaar. Toch hebben de hedge fondsen momenteel goede hoop dat de stijging van de goudprijs nog even zal aanhouden. "Kopers van goud verwachten dat de afbouw van het stimuleringsprogramma langer op zich zal laten wachten dan de meeste mensen denken", zo verklaarde vermogensbeheerder Mark Luschini tegenover Bloomberg.

Goldman Sachs: Goudprijs omlaag

De goudprijs is tussen het dieptepunt van 2008 en het najaar van 2011 meer dan verdubbeld. Daarna werd opnieuw een daling ingezet. Op dit moment zweeft de goudprijs ongeveer midden tussen de bodem van 2008 en het record van $1.920 per troy ounce uit september 2011. Dat roept de vraag op waar de goudprijs in de toekomst naartoe zal bewegen.

Volgens Goldman Sachs moeten we rekening houden met een lagere goudprijs. Goldman-analist Jeffrey Currie schreef op 22 juli dat de goudprijs eind volgend jaar een niveau van $1.050 per troy ounce zal bereiken. Een sterker dan verwacht economisch herstel moet goud onaantrekkelijk maken, zo redeneert de zakenbank.

Handelaren verwachten op korte termijn een daling van de goudprijs, zo blijkt uit een peiling die Bloomberg hield onder dertig handelaren. Dertien van hen verwachten deze week een hogere goudprijs, tien verwachten een daling en zeven zijn neutraal. Het aantal optimisten uit deze wekelijkse peiling kwam uit op het laagste niveau sinds 28 juni.

Niet-westerse landen kopen goud

Aan de andere kant zien we ook factoren die bijdragen aan een hogere goudprijs. Zo blijven centrale banken nog steeds goud kopen. Rusland en Kazachstan voegden voor de negende maand op rij geel edelmetaal aan hun reserves toe. Daarnaast waren er tal van kleine landen die ook een beetje goud van de markt haalden.

De Chinezen verzamelen ook veel goud, gezien de toegenomen mijnproductie én import van goud. De World Gold Council schat de totale vraag naar fysiek goud in China op 1.000 ton. Een recordhoeveelheid waar zelfs India niet aan kan tippen.