Herstel dollar, markten verwachten terugkeer naar normaliteit

18 jan. 2021 20:46:00 door Frank Knopers |  Categories: Financieel Comments
Herstel dollar, markten verwachten terugkeer naar normaliteit

De markten blijven de onrust in Washington stug negeren. Chaos na de aanval op het Amerikaanse Capitool, verkoop van ongekende aantallen Amerikaanse staatsobligaties ter financiering van het enorme tekort van de federale overheid – het deert de risicomarkten allemaal nauwelijks.

De Amerikaanse dollar profiteerde zelfs van de grote short-positie op de markt, met een flinke rally ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers. De valuta uit opkomende markten hielden in het algemeen vrij goed stand toen de markten alsnog reageren op de grote sprong die de commodityprijzen tot nu toe in 2021 hebben gemaakt. De Braziliaanse real verdient een speciale vermelding als de sterkste belangrijke valuta van de week. De positie van de munt werd versterkt door de ‘hawkish’uitspraken van de Braziliaanse centrale bank.

Deze week zal de aandacht zeker uitgaan naar de eerste bijeenkomst van de Europese Centrale Bank in 2021. Gezien de zware beveiliging van de inauguratieceremonie van Biden in de VS verwachten we niet dat het daarbij tot grote ongeregeldheden zal komen. Er staat niet veel op de economische agenda, dus waarschijnlijk zal de aandacht terugkeren naar de ontwikkeling van de aantallen COVID-besmettingen en de aantallen vaccinaties. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

Er waren vorige week weinig cijfers. De euro deed zijn recente stijging ten opzichte van de Amerikaanse dollar nog eens over. De aandacht verschuift nu naar de bijeenkomst van de ECB, die donderdag plaatsvindt. Er worden geen beleidswijzigingen verwacht, maar de mededelingen van voorzitter Lagarde zullen aandachtig worden bestudeerd.

Twee onderwerpen zullen op de voorgrond staan: het effect van de verlengde lockdowns op de groeivooruitzichten voor het afgelopen kwartaal en dit kwartaal, en de scherpe stijging van de koers van de euro in diezelfde periode. Afgezien van de bijeenkomst van de ECB verschijnt dinsdag de belangrijkste vooruitkijkende publicatie van deze week: de ‘bank lending survey’, de kwartaalenquête van de ECB over de kredietverlening door banken.

Britse pond

Het Britse pond was een van de weinige belangrijke valuta die de week ten opzichte van de Amerikaanse dollar vlak wisten te eindigen, maar dat kwam vooral door een ‘bounce back’ na de uiterst zwakke prestatie in de week daarvoor. Men maakt zich voorlopig geen zorgen meer over brexit, maar heeft aandacht voor het tempo waarin gevaccineerd wordt. In het rijtje van belangrijke landen staat het Verenigd Koninkrijk wat dit betreft bovenaan.

De meest recente economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk zijn beter dan verwacht, ondanks de harde lockdowns. Wij denken dat deze positieve verrassingen in het eerste kwartaal van 2021 zouden kunnen blijven bestaan, en houden wat deze koersniveaus van het pond betreft vast aan onze positieve bias.

Amerikaanse dollar

Na de aanhoudende stijgingen van de afgelopen weken stabiliseerden de rendementen op Amerikaans schatkistpapier zich, en vreemd genoeg gaf dit de dollar wat lucht. De rendementen op staatsobligaties eindigden de week over de hele curve lager, hoewel de Verenigde Staten binnen één week een enorm bedrag van $ 120 miljard aan staatsobligaties wisten te plaatsen. Dit is een teken van vertrouwen in de Amerikaanse overheidsinstellingen en de regering-Biden, ondanks de recente onrust.

Andere cijfers geven tegenstrijdige signalen: uitkeringsaanvragen – zwak, industriële productie – sterk, inflatie – iets hoger dan verwacht. Wij denken dat de recente rebound van de Amerikaanse dollar nog wel wat speelruimte heeft, maar voor de lange termijn blijven we ‘bearish’ over de greenback.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl