Hoe miljarden euro's aan goud in het geheim naar Polen werd gebracht

De afgelopen maanden werden 8.000 goudstaven - 100 ton - van de kluizen van de Bank of England in Londen naar Polen overgebracht. Dit uitzonderlijke waardetransport werd verzorgd door G4S International Logistics (G4Si), een van de grootste goudverplaatsingen tussen banken ter wereld. Hoe ging deze operatie in zijn werk?

Goud per vliegtuig naar Polen

In de vroege ochtend van 22 november 2019 vertrokken vier G4S-vrachtwagens met een speciale lading vanuit een geheime faciliteit ten noordwesten van Londen. Ze werden begeleid door een politie-escorte, terwijl een helikopter over de stad vloog. Met knipperende lichten reden ze naar de Londense luchthaven, waar twintig zware houten kisten zorgvuldig in een Boeing 737 vrachtvliegtuig werden geladen en vastgebonden.

"Het was de achtste keer dat we de reis hadden gemaakt, midden in de nacht," zei Paul Holt, General Manager van G4Si in Europa (Noord en Zuid), Rusland en het gemenebest van Onafhankelijke Staten. "Het was allemaal erg geheimzinnig, dus het was heel belangrijk dat het goed gedaan werd". De dozen zaten vol met goudstaven, op weg naar Polen.

Goud van de Bank of England naar Polen verplaatst door G4Si (Bron: G4S International Logistics)

Geheime missie

Tijdens de acht vluchten hielp G4Si bij het vervoer van 100 ton goud - met een waarde van meer dan $5 miljard - van de Londense Bank of England naar de Narodowy Bank Polski, de centrale bank van Polen. Aan Britse zijde werden 8.000 staven zorgvuldig geteld, voorbereid en verpakt in een speciaal gebouwde G4S-goudopslag in Londen. Vervolgens werden ze in hightech gepantserde vrachtwagens geladen.

"De verplaatsingen van het goud werden zorgvuldig gepland in coördinatie met iedereen, inclusief de politie, de Bank of England, de Narodowy Bank Polski en G4Si", zei John Lennox, operationeel directeur van G4S Cash Solutions UK. "Gezien de gevoeligheid van deze operatie moesten we op alles voorbereid zijn. Plannen kunnen op korte termijn veranderen. Met een sterk team, flexibele en professionele chauffeurs - die regelmatig op de hoogte werden gehouden - werd de operatie een compleet succes."

Goud van de Bank of England naar Polen verhuisd door G4Si (Bron: G4S International Logistics)

Good Delivery goudstaven

Midden in de nacht kwamen de vrachtwagens, begeleid door politie en helikopters, aan op de luchthaven van Londen. De goudbaren werden vervolgens naar twee vliegvelden in Polen gebracht, waar ze onder een andere volledige politiebegeleiding naar de kluizen van de centrale bank van het land werden gebracht. Het waren London 'Good Delivery' goudbaren met een standaardgewicht van 12,5 kg per stuk, gestempeld met een serienummer en een markering ter identificatie van de raffinaderij waar ze zijn geproduceerd.

G4Si vervoert al meer dan drie decennia waardevolle goederen zoals goud, diamanten en kunst voor overheden, musea, banken en mijnbouwbedrijven over de hele wereld. Het bedrijf heeft meer dan 250 gespecialiseerde medewerkers, goed voor een veilig bereik in meer dan 130 landen. Ook heeft ze risicobeperkende systemen die ervoor zorgen dat de lading in elke fase van het transport veilig is.

Goud van de Bank of England naar Polen overgebracht door G4Si (Bron: G4S International Logistics)

$5 miljard aan goud

Een G4Si werknemer die twee van deze transporten begeleidde zei het volgende over deze grootschalige operatie. "Dit is een van de grootste particuliere goudverplaatsingen tussen banken ter wereld. Het ging om een enorme hoeveelheid planning in een korte periode. We hebben contact gehad met de politie, vertegenwoordigers van beide centrale banken, verzekeringen geregeld. Het gaat tenslotte om $5 miljard aan goud. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de hele operatie veilig en efficiënt was."

Toen het vliegtuig in Polen landde, werden twee G4Si-medewerkers begroet door een elite-eenheid van politieagenten. Het goud werd in drie gepantserde voertuigen geladen, die door een volledige colonne naar kluizen op geheime locaties werden gereden.

"Alle voorzorgsmaatregelen werden genomen om ervoor te zorgen dat het goud veilig aankwam", zei de G4Si medewerker. "We stopten niet bij de stoplichten. G4Si nam het risico en de verantwoordelijkheid van de hele overdracht op zich, totdat het goud zich in de Poolse kluizen bevond en gecontroleerd werd dat het de juiste staven waren."

Oorlogsgoud

In de dagen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog evacueerde Polen haar volledige goudvoorraad. Op de avond van 4 september 1939 werd ongeveer 80 ton goud - samen met andere goederen en bankbiljetten - op een reis door Roemenië, Turkije, Afrika, Frankrijk en New York gestuurd. Jaren later, in 1943, werd de nationale reserve van Polen in drieën opgedeeld en opgeslagen bij de Bank of Canada in Ottawa, de Federal Reserve Bank in New York en de Bank of England in Londen.

Goud getransporteerd van de Bank of England naar de centrale bank van Polen (Bron: G4S International Logistics)

Eerder dit jaar kondigde de centrale bank van Polen aan 100 ton goud te kopen, waardoor haar reserves op 228,6 ton zouden uitkomen. Julian Haskard, algemeen directeur van G4Si, zei dat dit een historische dag was in de goudindustrie. "Met toenemende geopolitieke onzekerheid is dit geen verrassende stap", zei hij.

"Van onze logistieke experts die de operatie hebben gepland tot onze Cash Solutions partners en degenen die het goud van begin tot eind begeleidden, ons team heeft onvermoeibaar gewerkt aan de efficiënte en veilige repatriëring van het goud van Polen."

Bron: G4S International Logistics

Lees ook: Polen haalt 100 ton goud terug uit Verenigd Koninkrijk

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines