Hoeveel goud heeft Turkije?

De economie van Turkije ligt de laatste dagen onder een vergrootglas, omdat de financiële markten zich afvragen of het land wel in staat is haar schulden in vreemde valuta terug te betalen. We kunnen niet op de zaken vooruit lopen, maar als de situatie uit de hand loopt kan de centrale bank eventueel haar reserves aanspreken om de munt te verdedigen en essentiële goederen uit het buitenland te importeren. Maar hoeveel reserves heeft de Turkse centrale bank eigenlijk?

Volgens de laatste cijfers beschikt de centrale bank van Turkije over een totale reserve van $98,38 miljard, waarvan ongeveer driekwart ($74 miljard) bestaat uit vreemde valuta. De rest bestaat voor vrijwel volledig uit goudvoorraden, want in het meest recente overzicht van de centrale bank van juni dit jaar vinden we een goudreserve van 567 ton gewaardeerd op $22,8 miljard. Dat betekent dat de centrale bank op dat moment een goudprijs van $1.250 per troy ounce hanteerde.

Goudvoorraad Turkije

De goudvoorraad van Turkije bedraagt volgens de centrale bank 567 metrische ton, maar dat is niet allemaal eigendom van de centrale bank. Ook het edelmetaal dat bij commerciële banken ligt wordt in dit cijfer meegenomen, waardoor de werkelijke omvang van de Turkse goudreserve al jaren vertekend wordt weergegeven.

In de rapportages van het IMF vinden we de opgeblazen voorraadstatistieken van de Turkse centrale terug, terwijl de World Gold Council sinds kort weer uitsluitend het goud van de centrale bank zelf in haar overzicht verwerkt. En die voorraad heeft op het moment van schrijven een omvang van ongeveer 240 ton. Het verschil tussen dit cijfer en de eerder genoemde 567 ton is de goudvoorraad die de commerciële banken in Turkije voor hun klanten beheren.


Goudvoorraad Turkije wordt weer correct weergegeven (Bron: Trading Economics)

Turkije voegt goud aan reserves toe

Hoewel de goudreserve van Turkije de afgelopen jaren groter werd voorgespiegeld dan ze in werkelijkheid was heeft de centrale bank de laatste tijd wel een substantiële hoeveelheid edelmetaal aan haar reserves toegevoegd. Sinds mei 2017 heeft het land haar strategische goudreserve weten te verdubbelen van 116 naar 240 ton.

Goudmarktanalist Jan Nieuwenhuijs verzamelde de cijfers en maakt daarmee de werkelijke goudvoorraad van Turkije inzichtelijk. Het rode gedeelte is het goud van de centrale bank zelf, het blauwe gedeelte is het goud onder beheer bij de commerciële banken.