Hongarije breidt goudvoorraad uit naar 31,5 ton


Hongarije heeft haar goudvoorraad vertienvoudigd van 3,1 ton naar 31,5 ton, zo meldt de Hongaarse centrale bank in een persbericht op haar website. In een toelichting lezen we dat de aankoop van het edelmetaal onderdeel is van een lange-termijn strategie en dat het bezit van edelmetaal een positieve bijdrage levert aan de financiële stabiliteit van Hongarije. Eerder dit jaar haalde Hongarije haar goudvoorraad al terug uit Londen.

Met deze aankoop stijgt de marktwaarde van de goudreserve naar $1,24 miljard. Dat is omgerekend ongeveer 4,4% van de totale reserves van de centrale bank, vergelijkbaar met het percentage dat andere centraal- en oost-Europese landen aanhouden die niet tot de eurozone behoren. Hoewel de uitbreiding van 3,1 naar 3,15 ton substantieel genoemd kan worden blijft de voorraad in internationaal opzicht relatief klein. Met 31,5 ton valt het land net buiten de top 50 van landen met de grootste goudvoorraden.

Uitbreiding goudvoorraad

In het verleden beschikte de Hongaarse centrale bank over een goudreserve van enkele tientallen tonnen, maar tussen 1989 tot 1992 werd besloten een groot gedeelte te verkopen en een minimale reserve van slechts 3,1 ton aan te houden. Daar komt nu verandering in, want met de eerste aankoop in tientallen jaren stijgt de waarde van de goudreserve in één keer naar het hoogste niveau in zeventig jaar.

De Hongaarse centrale bank schrijft in haar toelichting dat deze grote aankoop van goud in de eerste helft van oktober heeft plaatsgevonden. Ook besloot ze dit jaar haar goud terug te halen naar eigen land. Daarmee laat de centrale bank een duidelijk koerswijziging zien ten aanzien van het edelmetaal.

Stabiliteit

Volgens de centrale bank moet de uitbreiding van de goudvoorraad niet worden gezien als een belegging voor de korte termijn, maar als een investering in de stabiliteit over de langere termijn. In haar verklaring schrijft de centrale bank dat het edelmetaal bescherming kan bieden bij extreme marktomstandigheden, bij structurele veranderingen in het internationale financiële systeem en tijdens een ernstige geopolitieke crisis. Daarbij noemt ze een aantal unieke eigenschappen van goud, zoals de relatieve schaarste en het feit dat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent.

"Goud wordt nog steeds gezien als een van de meest veilige assets en dankt deze status aan haar unieke eigenschappen, zoals het beperkte aanbod van edelmetaal en aan het feit dat het niet gekoppeld is aan kredietrisico en tegenpartij risico. Goud is geen claim op een specifieke partij of een specifiek land."

De Hongaarse centrale bank merkt op dat steeds meer landen de laatste jaren aandacht besteden aan hun goudreserves. Ze noemt Polen als voorbeeld, dat de afgelopen maanden ook weer actief is geworden op de goudmarkt. In juli en augustus voegde dat land ongeveer 9 ton goud aan de goudvoorraad toe, haar grootste aankoop van edelmetaal sinds 1998.


Hongarije breidt goudvoorraad uit naar 31,5 ton (Bron: mnb.hu)


Zo zag de goudvoorraad er in het voorjaar uit (Bron: mnb.hu)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines