Hongarije haalt goudvoorraad terug


In navolging op landen als Nederland, Duitsland en Oostenrijk haalt nu ook de centrale bank van Hongarije goud terug naar eigen land. In een persbericht op de website van de Hongaarse centrale bank wordt het risico van een geopolitiek crisis als reden genoemd on het edelmetaal terug te halen.

In het persbericht schrijft de centrale bank sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 anders naar de goudvoorraad is gaan kijken. Het is voor haar niet langer een beleggingsproduct, maar veel meer een strategische reserve die belangrijk is voor het vertrouwen in binnen- en buitenland. Om die reden wil de Hongaarse centrale bank de goudvoorraad geheel in eigen beheer nemen.

Hongarije haalt goud terug

De goudvoorraad van Hongarije is met 100.000 troy ounce (3,1 ton) niet bepaald significant te noemen, maar het besluit om het edelmetaal terug te halen des te meer. Het goud van Hongarije lag opgeslagen in Londen en werd met een beveiligd transport naar de centrale bank in Boedapast overgebracht.

In het persbericht schrijft de centrale bank dat ze in het verleden veel meer goud had, maar dat het grootste gedeelte eind jaren tachtig geruild is voor staatsobligaties die een veel hoger rendement opleverden. In de eerste helft van de jaren ’70 had de centrale bank een goudreserve van circa 65 tot 70 ton, maar die werd begin jaren negentig afgebouwd tot 10 en later iets meer dan 3 ton. Sinds 1992 is die voorraad niet meer toegenomen.Hongarije haalt goudvoorraad terug (Bron: mnb.hu)