Hoop op snel economisch herstel zorgt voor scherpe rally opkomende markten

9 juni 2020 08:00:00 door Frank Knopers |  Categories: Financieel Comments
Hoop op snel economisch herstel zorgt voor scherpe rally opkomende markten

Overal ter wereld herstellen de koersen van risicoactiva zich flink van de dieptepunten in maart. Vorige week zorgden de positieve economische verrassingen, die bijna overal optraden, zelfs voor een versnelling van deze ‘rebound’. Er werd vooral naar het Amerikaanse banenrapport gekeken, dat een opleving van de arbeidsmarkt liet zien, maar ook het herstel van de Chinese PMI-index voor de dienstverlenende sector – naar niveaus die duidelijk op economische groei duiden – verdient aandacht.

Wereldwijd rallyden vorige week de meeste aandelenmarkten van 5% naar 10%. De valuta van opkomende markten en grondstofafhankelijke G10-landen vierden het feestje mee en boekten veel koerswinst, terwijl veilige havens als de yen, de Zwitserse frank en de dollar verliezen leden. De Braziliaanse real verdient een speciale vermelding, want die voerde vorige week de ranglijsten aan met een opvallende winst van 7% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Turkse lira deed het het slechtst van alle valuta uit opkomende markten: de munt daalde ondanks de positieve omgeving met 1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Beleggers maken zich zorgen over de kwetsbaarheid van het Turkse financiële systeem en de afhankelijkheid van buitenlandse portefeuillebeleggingen.

Deze week zal alle aandacht naar gebeurtenissen in de VS uitgaan. De protesten lijken weinig invloed op de markt te hebben gehad, maar de bijeenkomst van de Federal Reserve woensdag zal duidelijk maken hoe de leden van de Fed reageren op het feit dat het economische nieuws, en dan met name het banenrapport van vorige week, beter is dan verwacht. Wat de economie betreft denken we dat de inflatiecijfers van aanstaande dinsdag een opwaartse verrassing voor de markt kunnen zijn, want de inkomens in de VS zijn tijdens de crisis sterk gestegen, terwijl door de aanbodbeperkingen minder geld wordt uitgegeven. Maar hoe de valutamarkt daarop zou reageren, is niet te voorspellen. Hieronder de belangrijke valuta in de detail.

Euro

De ECB heeft besloten om zijn PEPP-aankoopprogramma voor obligaties (Pandemic Emergency Purchase Programme) nog verder uit te breiden dan we hadden verwacht (met € 600 miljard, terwijl wij € 500 miljard hadden voorspeld). Dit leidde tot een bijna euforische stemming rond perifere staatsobligaties, en de spreads dalen snel. De euro profiteerde hiervan, net als van de opwaartse bijstelling van de PMI-indices voor economische activiteit van mei en van de werkloosheidscijfers, die beter waren dan verwacht. De maatregelen van de ECB sluiten naar onze mening een nieuwe eurocrisis uit. We verwachten dan ook dat de rally van de gemeenschappelijke munt de komende weken zal doorgaan.

Britse pond

Het Britse pond heeft geluk: de markten zijn tot nu toe meer gericht op de steeds positievere omgeving voor risicoactiva en het vooruitzicht van snel economisch herstel dan op de brexit-onderhandelingen – waarbij alweer geen enkel resultaat wordt geboekt. De koers van het pond werd vorige week ook gesteund door uitspraken van vertegenwoordigers van de Bank of England, waarin het eventueel negatief worden van de rentes werd gerelativeerd. We verwachten dat de bbp-cijfers van april deze week belabberd zullen zijn, maar de markten kijken daar waarschijnlijk doorheen, want deze cijfers zijn gezien het snelle herstel elders alweer achterhaald.

Amerikaanse dollar

Hoewel ook het andere macro-economische nieuws positief was, vormde het Amerikaanse banenrapport (payroll report) van mei vorige week toch het belangrijkste nieuws. In de Amerikaanse economie zijn vorige maand 2,5 miljoen banen gecreëerd (zie afbeelding), terwijl economen gemiddeld een verlies van 7,5 miljoen banen verwachtten. Ook de werkloosheid daalde, naar 13,3%.

Afbeelding 1: US Nonfarm Payrolls (2015 – 2020) (Bron: Refinitiv Datastream Date: 08/06/2020)

De maand mei ziet er in veel opzichten nog somber uit, maar op basis van dit rapport mag toch geconcludeerd worden dat een V-vormig herstel na de crisis nu het meest waarschijnlijke scenario is. Logisch dat de financiële markten dit nieuws vrijdag vierden. Wij zijn benieuwd hoe de leden van de Federal Reserve hier aanstaande woensdag op reageren.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl