HSBC verloor $200 miljoen door illiquide goudmarkt

HSBC heeft in het eerste kwartaal van dit jaar op één dag $200 miljoen verloren door illiquiditeit in de goudmarkt. De bank kwam in de problemen door een plotseling prijsverschil tussen de goudmarkt in Londen en New York. Op een gegeven moment lag de prijs voor een goudfuture in New York $70 per troy ounce hoger dan de prijs in Londen. De bank kon dat prijsrisico niet meer afdekken en verloor op één dag evenveel als wat ze normaal in een jaar verdient in deze markt.

In een kwartaalupdate schrijft de bank dat ze veel verlies leed met zogeheten exchange for physical transacties, waarbij twee partijen futurescontracten ruilen voor de fysieke grondstof. In de goudmarkt gebruiken handelaren dit mechanisme om hun posities in goud in New York en Londen om te wisselen. Hieronder ziet u wat voor gevolgen dit had op de resultaten van de bank.

HSBC verloor op één dag $200 miljoen in de goudmarkt (Bron: HSBC)

Verstoring in de goudmarkt

Normaal gesproken is het verschil tussen de spotprijs en een future voor goud slechts een paar dollar, waardoor het eenvoudig is om posities om te wisselen. Maar door een plotselinge run op goud en grote logistieke problemen ontstond er krapte in de fysieke markt. Handelaren betaalden een premie op termijncontracten voor fysiek goud, waardoor het prijsverschil opliep tot $70 per troy ounce. Dat was het grootste verschil in meer dan veertig jaar.

Niet alleen HSBC werd verrast door deze ongebruikelijke beweging in de goudmarkt. Ook andere banken en financiële instellingen gebruiken de futuresmarkt in New York om posities in Londen af te dekken. Onder normale omstandigheden werkt dat goed, maar als de prijzen uit elkaar gaan lopen levert dat een prijsrisico op. Sommige banken zijn dan ook gestopt met het aanbieden van zogeheten exchange for physical.

Eind april besloot Bank of Nova Scotia, beter bekend als Sotiabank, haar handelsactiviteiten met betrekking tot edelmetalen te beëindigen. Scotiabank was ooit een wereldwijde speler in deze markt en kent een geschiedenis met goud die teruggaat tot 1684. Het is niet duidelijk of deze stap verband houdt met deze ontwikkelingen in de goudmarkt.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines