India blijft goud kopen, goudreserve naar recordhoogte

India blijft haar goudvoorraad uitbreiden. In de eerste helft van dit jaar kocht de centrale bank 29 ton goud, waardoor de totale goudvoorraad een record van 705,6 ton bereikte. Dat is een ruim kwart meer dan begin 2018, toen de Indiase centrale bank weer begon met goud kopen. Toen beschikte het land nog over 558 ton goud. De centrale bank wil het aandeel goud in haar reserves de komende jaren verder uitbreiden, van 6,5% naar 10%. Dat zou betekenen dat er de komende jaren nog een paar honderd ton bij komt.

Volgens de World Gold Council zullen centrale banken dit jaar evenveel of zelfs meer goud kopen dan vorig jaar. Diversificatie is daarvoor de belangrijkste reden. Het edelmetaal biedt namelijk bescherming tegen waardedaling van valuta en economische tegenspoed. Ook kan het edelmetaal in een extreem scenario gebruikt worden om een nieuw geldsysteem op te starten, zoals de Nederlandsche Bank eerder al beschreef op haar website.

Meer centrale banken kopen goud

Centrale banken hebben in de eerste helft van dit jaar 333 ton goud aan hun reserves toegevoegd. Dat was 63% meer dan in de eerste helft van vorig jaar en 39% meer dan het gemiddelde per half jaar over de afgelopen vijf jaar. Dit jaar waren er opnieuw veel centrale banken actief op de goudmarkt, zo kochten ook landen als Thailand, Hongarije, Brazilië en Oezbekistan veel edelmetaal bij. Deze trend zal naar verwachting de komende jaren aanhouden, gedreven door lage rente en toenemende zorgen over de stabiliteit van het monetaire systeem.

India breidt goudvoorraad verder uit

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines