India importeerde in maart 125 ton goud

India heeft in maart 2015 ton goud geïmporteerd, zo berichtten diverse Indiase media afgelopen vrijdag. Het is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 60 ton goud die India in dezelfde maand van vorig jaar importeerde. De toename is grotendeels te verklaren door het Hindu festival Akshay Tritiya dat in maart gehouden werd en door de relatief gunstige goudprijs in de Indiase roepie.

De totale Indiase import van goud in het fiscale jaar 2014/2015 – dat eindigde op 31 maart – kwam uit op 900 ton, een stijging van 36% ten opzichte van het vorige fiscale jaar. De vraag naar goud trok aan door een versoepeling van de importbeperkende maatregelen. Zo is het niet langer nodig een minimale hoeveelheid goud te exporteren ten opzichte van de import en is de importheffing verlaagd.

Lagere premie

Door het opheffen van de omstreden importbeperking is de schaarste aan goud op de Indiase markt verholpen en zijn de premies gezakt naar een veel aantrekkelijker niveau. De volgende grafiek van Bullionstar laat zien dat de premies door het tekort aan goud in 2013 regelmatig opliepen tot meer dan 20% boven de internationale goudprijs, maar dat ze inmiddels gezakt zijn naar een meer aanvaardbaar niveau van ongeveer 12,5%. Dat is overigens nog steeds veel meer dan in 2011 en 2012, toen het voor Indiërs gebruikelijk was om hooguit 5% premie te betalen over de aankoop van goud.

Niet alleen de lagere premie maakte goud kopen het afgelopen jaar aantrekkelijker in India. Door de relatief sterke koersontwikkeling van de roepie ten opzichte van de dollar steeg de koopkracht van de Indiase consument.

Vorige week publiceerde Thomson Reuters GFMS haar rapport over de goudmarkt in 2014. Daaruit kwam naar voren dat de vraag naar goud in India met een totale goudvraag van 852 ton de tweede grootste afnemer van goud ter wereld was en dat het land bijna een kwart van de wereldwijde vraag naar het gele metaal voor haar rekening neemt.


Premie op goud in India (Grafiek van Bullionstar)

Import

Cijfers van Infodrive geven ons meer inzicht in de herkomst van het goud dat India importeert. We zien dat er dagelijks tientallen pakketten met goud worden ingevlogen op verschillende Indiase vliegvelden, pakketten die voornamelijk afkomstig zijn uit Zwitserland. Het volgende taartdiagram van de Indiase douane laat zien dat de afgelopen dertig dagen meer dan 60% van import afkomstig is uit Zwitserland, conform de cijfers die we eerder op Goudstandaard publiceerden over de Zwitserse export van goud richting Azië.

India importeert ook veel uit goud producerende landen zoals Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Ghana, Australië en Tanzania en via de Verenigde Arabische Emiraten. De volledige cijfers kunt u raadplegen op de website van Infodrive.


India importeert goud uit Zwitserland, maar ook rechtstreeks uit goud producerende landen